Så går Obama i klimaaktion

USAs præsident Barack Obama er i Bella Centret. Her til formiddag mødes han med den kinesiske premierminister. Skal verden få en ny klimaaftale, må USA og Kina bane vejen.

Kl. 9 ankom USAs præsident Barack Obama til Kastrup Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

En halv time efter at være landet i København er den amerikanske præsident Barack Obama allerede i fuld sving med at få en klimaaftale på plads.

Eller rettere: han forsøger. Som det er blevet klart for alle de seneste døgn, er klimaforhandlingerne et spil uden garantier, og fronterne står stadig skarpt tegnet op.

Obama er blevet budt velkommen i Bella Centret. Samme sted, hvor han under sit første besøg i Danmark for bare et par måneder siden led et forsmædeligt nederlag. Dengang gav IOC hans hjemby Chicago en kurv og tildelte værtsskabet for OL til Rio de Janeiro.

Det skulle gerne gå bedre i dag.

Det Hvide Hus harpå forhånd bebudet, at præsidenten medbringer et par overraskelser. Ifølge talsmanden Robert Gibbs vil en tom aftale være værre end slet ikke at nå en aftale. USA har dog endnu ikke selv sagt, hvor meget landets selv agter at bidrage med til finansieringen af klimaforbedringer i u-landene.

Planen er, at Barack Obama om få minutter skal holde deltage i forsamlingens stormøde, hvor han skal tale som en af de første.

Kort herefter mødeshanunder fire øjne med Kinas premierminister Wen Jinbao. Skal det lykkes at få en klimaaftale i dag, skal dette møde forløbe bedre end godt. USA og Kina er verdens suverænt største CO2-syndere, og begge lande vil være nødt til at give hinanden indrømmelser, hvis klimaforhandlingerne skal videre.

USA vil på sin side ikke være med i en aftale, hvis Kina ikke er med. Amerikanerne vil samtidig have mulighed for at kontrollere, at kineserne opfylder eventuelle reduktionsmål i fremtiden. Kina kræver på sin forståelse på landets behov for yderligere vækst og har hidtil modsat sig kravet om udenlandsk kontrol.

I første omgang forlød det, at dette lille topmøde skulle foregå på Radisson Blu Scandinavian Hotel på Amager - længere inde mod Københavns centrum. Men af sikkerhedshensyn foregår det i Bella Centret.

Senere i dag mødes Obama med Brasiliens præsident Lula da Silva.

Herefter skal han deltage i endnu et vigtigttopmøde.Den russiske præsident Dmitrij Medvedev ankom i aftes til København, og han og Obama mødes forat tale klima. Men der er spændte forventninger om, at de to statsoverhoveder bruger samme lejlighed til atindgåen historisk aftale om begrænsning af deres atomvåben.

Den amerikanske præsidents fly Air Force One landede i København kl. 9.00 præcist. Da døren ved siden af det præsidentielle segl på flyet åbnedes, gik der blot få sekunder inden Obama trådte ud, skuttende sig i kulden.Bidende danske frosttemperaturer slog ham i møde. Sammen med en vind, som sender chill-faktoren - altså kuldefølelsen - ned på minus 20 grader.

Ikke noget, der burde ryste en mand, som har boet det mest af sit voksne liv i Chicago. Men Obama er trods alt vokset op under varmere himmelstrøg på Hawaii og Indonesien, så hans uldne overfrakke var ham vel undt.

Efter en kort modtagelse af bl.a. den amerikanske ambassadør, steg præsidenten ind i sin velpolstrede limousine, bedre kendt som "The Beast", og kørte mod Bella Centret.