S: Løkke har opgivet sit klimaansvar

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har opgivet at leve op til det ansvar for klimaforhandlingerne, som Danmark fortsat har i FN, mener Socialdemokraterne.

Selv om FN's klimatopmøde i København er overstået, så fortsætter Danmark med at have ansvaret for klimaforhandlingerne i FN-regi indtil november 2010.

Men regeringen tager tilsyneladende meget let på den opgave. Det mener den socialdemokratiske miljø- og klimaordfører Mette Gjerskov. Hun undrer sig især over, at den danske klimachef-forhandler Steffen Schmidt netop er blevet udnævnt til ambassadør i Geneve.

- Jeg savner en plan og et ansvar. Jeg kan godt være bekymret for, at statsministeren ikke bare smed håndklædet i ringen den sidste nat på klimatopmødet, men at han i det hele taget har smidt håndklædet i ringen, siger Mette Gjerskov.

Når Folketinget åbner i det nye år, vil hun kræve en redegørelse af sagen fra klimaminister Lykke Friis (V).

- Det her sender et signal om, at man ikke har nogen som helst planer for en overordnet ledelse af Danmarks formandskab for COP15, siger Mette Gjerskov.

At klimatopmødet ikke endte med den aftale, som Danmark havde håbet på, betyder ifølge Mette Gjerskov, at der nu hviler et endnu større ansvar på det danske formandskab.

- Det danske formandskab skal levere et kæmpe stort arbejde det næste år, for at få sat klimaforpligtelser på dagsordenen, men vi ved ikke, hvem der skal gøre det. De, der har arbejdet mest med det her de sidste to år, er væk alle sammen, siger Mette Gjerskov.

Hun henviser til, at Connie Hedegaard er rejst til Bruxelles for at blive EU-klimakommissær, chefforhandler Steffen Schmidt forsvinder til Geneve, og den forhenværende chefforhandler Thomas Becker er fyret.

- Måske vil man lægge opgaver over i statsministeriet, men deres strategi har jo ikke ligefrem været en vinderstrategi. Det virker på mig, som om regeringen slet ikke har overvejet det her, siger Mette Gjerskov.

/ritzau/