S: At købe Taleban er forsøget værd

Regeringens millionstøtte til Taleban, kommer ikke for tidligt, mener Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft.

Forsøget med at købe sig til fred i Afghanistan er trods risici forsøget værd, mener Mogens Lykketoft (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: flemming krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Idéen med at skabe fred i Afghanistan ved hjælp af penge frem for våben får bred opbakning. Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, har intet negativt at sige om regeringens brug af 30 millioner kroner på at købe talebanernes loyalitet.

- Man er nødt til at spille på en række metoder til at prøve at få folk, man i dag slås med, til at skifte side. Det lykkedes i Irak at få folk til at skifte side. Det er ikke samme situation i Afghanistan, hvor jeg tror, det er vanskeligere, men det er samme mekanisme. Hvis ikke man kan få svækket sine modstanderes tilslutning, så vinder man aldrig, siger Mogens Lykketoft.

Dansk Folkeparti, de danske officerer og danske konstabler bakker også op om idéen.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er rette tidspunkt at forsøge sig med at købe sig til fred, er socialdemokraternes udenrigsordfører mindre anprisende.

- Det kan man altid diskutere, men det er i hvert fald ikke for tidligt. Der er ricisi ved al ting, men det er forsøget værd, siger Mogens Lykketoft.