Russerne er vilde med Anden Verdenskrig: Henter 30 gamle kampvogne i Laos

Laos har afleveret 30 af den legendariske T-34 kampvogn til Rusland som en del af et »militært teknisk samarbejde« mellem de to lande.

Mange danskere vil nær Brandenburger Tor i Berlin have passeret de to T-34 kampvogne, der er en del af monumentet for faldne sovjetiske soldater i 2. Verdenskrig. I 2014 var der underskriftsindsamling i Tyskland for at fjerne kampvognene, som en protest mod Ruslands opførsel over for Ukraine, men kansler Angela Merkel slog fast, at kampvognene og mindesmærket skulle forblive, som det var. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Den russiske T-34 kampvogn spillede en stor rolle i Anden Verdenskrig, og Rusland kan tilsyneladende ikke få nok af at fejre den del af landets fortid. 30 veterankampvogne er netop ankommet til Rusland fra Laos, hvor de har været aktivt i brug siden 1987. Det skriver nyhedsbureauet TASS.

Planen er at udstille de gamle kampvogne på museer, bruge dem til indspilning af film om Anden Verdenskrig, og en stor del af dem skal køre i militærparader i byer over hele Rusland 9. maj, som er datoen, hvor russerne fejrer sejren over Nazityskland (den tyske feltmarskal Keitel skrev ganske vist under i Berlin på østfronts-kapitulationen om aftenen 8. maj, men da havde klokken allerede passeret midnat i Moskva).

De 30 kampvogne er indtil for nylig blevet brugt af den laotiske hær og de skulle alle være fuldt funktionsdygtige. Den lange vej til Rusland fra Laos har de dog tilbagelagt ad søvejen, og de er nu på vej med tog fra Vladivostok til Moskva.

Det er den russiske forsvarsminister Sergej Sjojgu, som har indgået aftalen med Laos om at modtage 30 af de gamle kampvogne for en ukendt pris, som en del af en aftale om »militært teknisk samarbejde«:

»Under den russiske forsvarsministers besøg i Laos i januar sidste år blev der indgået aftale om, at T-34 kampvognene skulle tilbage til Rusland,« meddelte det russiske forsvarsministerium i en pressemeddelelse.

»Tilbage« er dog muligvis en stramning, for ifølge militære eksperter er der tale om en senere version af T-34, som blev produceret i Tjekkoslovakiet i 1950erne. Netop disse 30 T-34 har derfor formentlig spillet en mere dyster rolle for freden og friheden i verden end at kæmpe mod nazisterne.

Det er i år 80 år siden, de første T-34 blev masseproduceret i dyb hemmelighed på sovjetiske lokomotivfabrikker under dække af at være »landbrugsmaskiner«. De kom første gang i krig i juni 1941, da Nazityskland iværksatte invasionen af Sovjetunionen, den såkaldte »Operation Barbarossa«. De tyske generaler havde ventet en underlegen fjende, som de mere eller mindre kunne rulle hen over. Men »blitzkrieg«-strategien slog fejl, da de lette og hurtige tyske kampvogne blev mødt af den mellemtunge T-34, der havde større kanoner og var langt bedre pansret.

Ikke desto mindre lykkedes det for russerne i de første måneders kampe mod de invaderende tyske styrker at lide kolossale tab af T-34. Halvdelen gik tabt på grund af mekaniske nedbrud og mangel på reservedele, en stor del af resten på grund af dårlig føring, blandt andet fordi kampvognene fra starten ikke var udrustede med radioer, så selvom der indimellem kom en taktisk sund ordre ud fra ledelsen, nåede den ikke frem til kampvognene, og selvom ordren nåede frem, var besætningerne dårligt trænede til at udføre dem.

Året efter var tyskerne klar med Panther-kampvognen med tilsvarende tykkere panser og større kanoner, så de var mindre sårbare og kunne skyde hul i T-34, som dog fortsatte i årtier med at være en yderst populær kampvogn. I løbet af Anden  Verdenskrig blev der produceret mere end 50.000 T-34 kampvogne, og »ingen anden kampvogn har på samme måde påvirket udfaldet af 2. Verdenskrig«, skriver wikipedia for militært isenkram, MilitaryFactory.com.

I antallet af producerede kampvogne overgås T-34 kun af den senere og ligeledes Sovjet-udviklede T-54 og T-55. I alt menes der at være produceret 84.000 T-34 kampvogne, som blev anvendt overalt i den kommunistiske verden under den kolde krig. 40 lande har haft T-34 kampvogne i deres hær, og den er brugt i adskillige krige siden Anden Verdenskrig, helt op til moderne konflikter i den tredje verden.