Rødt flertal er enige om at nedsætte Støjberg-kommission

Sagen om adskillelse af unge asylpar skal granskes af en kommission. Det er de røde partier enige om. Støjberg imødeser kommissionen »med sindsro«.

Arkivfoto. Regeringen og dens støttepartier nedsætter en kommission, som skal undersøge tidligere minister Inger Støjbergs (V) rolle i sagen om adskillelse af asylpar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Ved et møde i Justitsministeriet er regeringen og SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet blevet enige om at nedsætte en kommission, som skal undersøge tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) rolle i sagen om adskillelse af unge asylpar.

»Vi har i dag holdt møde om sagen. Regeringen og partierne Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet var enige om at nedsætte en undersøgelseskommission,« udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en skriftelig kommentar.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen, uddyber:

»Vi er blevet enige om at nedsætte en kommission, som skal undersøge forløbet, og hvor der er givet en ulovlig instruks, men hvor det har været mere end almindeligt svært at få klarlagt hele forløbet,« siger hun.

Sagen om de unge asylpar - også kendt som barnebrudssagen - omhandler en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år.

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016, og Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den.

Folketingets Ombudsmand har betegnet den instruks som ulovlig.

Inger Støjberg, som i øjeblikket er eneste kandidat til posten som Venstres næstformand, har dog gennem flere samråd fastholdt, at hun ikke har forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis.

»Det er vigtigt at undersøge den her sag til bunds, for det er vigtigt for vores demokrati. Hvis der er tale om en minister, som bevidst har omgået loven, har vi et alvorligt problem,« siger Rosa Lund, retsordfører i Enhedslisten.

Inden kommissionen kan begynde sit arbejde, skal der laves et kommissorium, som er en skriftlig formulering af kommissionens præcise opgave.

Samtidig skal justitsministeren udpege den eller de personer, som skal være medlemmer af undersøgelseskommissionen, inden arbejdet kan gå i gang.

Skive Folkeblad har fået en kommentar fra Inger Støjberg. Den tidligere integrations-og udlændingeminister siger, at hun »med sindsro imødeser« den kommission, som S-regeringen og dens støttepartier fredag besluttede at nedsætte.

»For mig var beskyttelsen af pigerne det helt afgørende. Piger under 18 år skal ikke bo sammen med ældre mænd. Jeg er inderligt imod barnebrude,« siger Inger Støjberg til Skive Folkeblad.

Hun understreger også, at undersøgelsen vil komme til at vise, at hun »ikke har bedt embedsmænd om at gøre noget ulovligt«.

/ritzau/