Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg træder tilbage

Opdateret 20.15: Efter aftale med justitsminister Brian Mikkelsen stopper rigspolitichef Torsten Hesselbjerg. Fratrædelsen kommer efter massiv kritik af politireformen.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter aftale med justitsminister Brian Mikkelsen stopper rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

- Torsten Hesselbjerg har efter aftale med mig besluttet at fratræde stillingen som rigspolitichef ved årets udgang. Torsten Hesselbjerg har som rigspolitichef siden 2000 ydet en stor og værdifuld indsats, men vi er enige om, at det i den nuværende situation er den rigtige beslutning, siger justitsminister Brian Mikkelsen til ministeriets hjemmeside..

Meddelelsen om Torsten Hesselbjergs afgang kommer efter et halvt år med massiv kritik af politireformen. Berlingske Tidende har i serien "Forbrydelsen" beskrevet, hvordan politiet i en række tilfælde ikke har rykket ud til borgere med behov for assistance.

Rønnei-sagen startede kritikken
Sagen begyndte, da Berlingske Tidende i maj fortalte historien om Pia Rønneis voldsomme død. Et vidne havde ringet fire gange til politiet, men politiet havde undladt at rykke ud.

Siden kunne Berlingske Tidende i samarbejde med borgerne afdække, at politiet i en række tilfælde havde undladt at rykke ud til borgere i nød.

De mange borgerhenvendelser var en medvirkende årsag til, at Rigspolitiet bad landets politikredse om at lave en opgørelse over, hvor mange tilfælde af mulige svigt, der havde været. Det blev i alt 298 sager.

Kritikken af reformen medførte, at partierne bag reformen måtte bruge 850 millioner kroner i forbindelse med finanslovsaftalen for at rette op på problemerne.

Torsten Hesselbjerg har også tiltrukket sig opmærksomhed i pressen på grund af sine udlandsrejser. Han måtte betale penge tilbage fra en rejse til Brasilien, hvor han deltog i et møde i Interpol. Senest er rigsrevisionen begyndt at se kritisk på rigspolitichefens øvrige rejser.

Torsten Hesselbjerg tiltræder en stilling som kommitteret på Justitsministeriets område, fremgår det af meddelelsen.

Rigspolitichefen selv ønsker ikke at kommentere den dramatiske situation, oplyses det torsdag aften i Rigspolitiet til Ritzau.

Opdateres

Det har Berlingske Tidende afsløret

Mere fra Berlingske Tidendes tema om politireformen