Ridderen fra Vodskov

Christian Raaschou er en moderne ridder, mener feltpræsten, der kom tæt ind på livet af soldaten fra Vodskov.

Det officielle foto, som familien valgte og Livgarden sendte ud, da Christian Raaschou var faldet i kamp Fold sammen
Læs mere

En ung mands død er en sørgelig historie for familien og vennerne hjemme i Danmark. Men hans død er ikke tragisk, mener feltpræst Thomas Østergaard Aallmann.

»Soldaterne taler aldrig om, at døden er tragisk. En soldat i Helmand er klar over, at prisen kan være, at man dør. Det er tragisk, når et barn bliver kørt over på vej til skole. Men for en soldat, der ifører sig en fragmentationsvest og går i krig med en M95 i hånden, dér kommer døden altså ikke bag på ham,« siger feltpræsten, som kom tæt på Christian Raaschou i de to måneder, de nåede at være sammen i Afghanistan.

<p>»Christian var et lys, som man ikke kunne undgå andet end at holde af. Han var altid smilende samtidig med, at han altid ville gå forrest. Han var i mine øjne en vanddråbe af den vesterlandske kultur samlet i én person,« siger Thomas Østergaard Aallmann.

Ifølge feltpræsten er vi alle sammen en del af et hav. Vi deler grundvand. Det giver sig udtryk i vores fælles sange og traditioner, i vores frihedssyn, og det drejer sig om vores forhold til begreber som individualisme og heroisme. Alt sammen ligger i vores kultur. Vi kan mærke det, når vi læser et stykke litteratur, der er stærkt, eller hører et stykke musik, der besynger noget af det rigtige. Vi kan mærke det, når vi går i biografen og pludselig græder over stor offervilje. Hvad enten det er Clint Eastwood, Bruce Willis eller Mel Gibson i »Braveheart«, som er klassiske pendanter til en soldats kald, så bliver vi bevæget over en mand, der kaster sig ud foran en kugleregn for at redde en datter. Sådan er det bare. Det har vi besunget mange gange gennem vores kultur. Det har vi med os - også når vi tror, vi er hævet over det.

»Når jeg siger, at Christian er en dråbe af den vesterlandske kultur, er det fordi, mange af de elementer - som er til stede i store fortællinger; fra Homer over Bibelen over Shakespeare over Black Hawk Down - var til stede hos ham i hans tilgang til virkeligheden. Christian var afklaret. Han havde en umiddelbar, klar, lysende kraft i det, han gjorde. Det er ikke så tit, man både har et menneske, der gør noget, og som samtidig er klar over, hvorfor han gør det,« siger Thomas Østergaard Aallmann.

Et af citaterne var fra George Orwells »Animal Farm« (da: Kammerat Napoleon): »People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf.« (Vi sover fredeligt i vores senge om natten kun fordi, barske mænd er beredt til at benytte magt på vores vegne).

Heri så Christian Raaschou meningen i sin egen kamp for fred og frihed. Med det blik for øje blev livet som soldat en forsvarskultur og ikke en krigskultur.

»Christian elskede ikke krigen. Han elskede friheden - derfor gik han i krig. Christian hadede ikke Afghanistan. Han elskede sit fædreland - derfor gik han i krig. Christian elskede sine søstre, sin bror, sin familie og sine venner. Derfor mente han, at svaret på terrortruslen var at forsvare dem. Det vil sige, at han var bevæget af kærlighed, før han var bevæget af had. Den vinkel er en kristen vinkel, for det er ridderens vinkel og ikke selvmordsterroristens vinkel,« siger Thomas Østergaard Aallmann.

Det var med den bevidsthed, Christian Raaschou gik på mission i forreste geled den 31. marts 2008 i Den Grønne Zone i Helmand-provinsen. Han vendte ikke levende tilbage.

Webtv: Det værste job i Forsvaret