Rejsebranchen ønsker opgør med sidste tilbageværende coronarestriktioner

I dag forhandles nogle af de sidste tilbageværende coronarestriktioner, nemlig rejserestriktionerne. Rejsebranchen ønsker et opgør med de nuværende regler, der efter branchens mening skaber unødig forvirring og i værste fald kan holde danskere fra at rejse.

(Arkivfoto) Rejsearrangørerne i Danmark og Dansk Erhverv ønsker et opgør med nogle af de eneste tilbageværende coronarestriktioner, rejserestriktionerne. Forhandlingerne er netop gået i gang i Justitsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronarestriktioner er efterhånden ved at være fortid i danskernes hverdag. Men man kan stadig blive begrænset, hvis man ønsker at bevæge sig uden for Europas grænser, og de nuværende rejserestriktioner forvirrer og bekymrer mange danskere, der gerne vil på ferie.

»Udenrigsministeriet gør, hvad de kan, for at lave en klar kommunikation. Men den nuværende genåbningsplan har nogle begrænsninger. Vi får dagligt forespørgsler fra folk, der siger, at Egypten eller Tyrkiet er orange, og så man jo ikke rejse. Så skal vi bruge tid på at sige, at det må man gerne, hvis man er vaccineret,« siger Henrik Specht, der er direktør i brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark (RID).

I øjeblikket er reglerne sådan, at rejsevejledningerne er kategoriseret i farver. Og at man ved eksempelvis orange lande fraråder ikke nødvendige rejser. Farverne gælder dog kun for de personer, der ikke er vaccinerede, og den distinktion skaber ifølge Henrik Specht forvirring og begrænser aktiviteten i luftfarts-, oplevelses -og turismebranchen. Derfor håber Henrik Specht på, at restriktionerne bliver ændret til en simplere model.

»Vi står i den mærkelige situation, at den altovervejende del af danskerne er vaccinerede, og derfor fraråder man ikke rejser. Men samtidig klassificerer man de selvsamme lande som orange. Det kan de rejsende jo have svært ved at forstå,« siger han.

»I virkeligheden burde man have to farver. Hvis det er grønt, så må du rejse, og hvis det er rødt, bør man ikke rejse,« tilføjer Henrik Specht.

Vigtigt for samfundet

Hos Dansk Erhverv mener man også, at regeringen og aftalepartierne bør vende restriktionerne om, således at landene enten er grønne eller røde. De nuværende restriktioner er nemlig med til at begrænse nogle allerede hårdt pressede brancher i luftfarts-, turisme- og oplevelsesøkonomien, mener Dansk Erhverv.

»Danskere og udlændinge længes efter at komme ud og rejse og opleve verden. Og så længe der er styr på smittesituationen, så er det i samfundets interesse at få fjernet restriktionerne. Det er vigtigt, fordi det er med til at skabe vækst til Danmark og i en hårdt trængt turisme- og oplevelsesbranche, som ikke er på niveau med før pandemien,« siger branchedirektør for transport i Dansk Erhverv Jesper Kronborg.

Rejserestriktionerne bliver forhandlet i dag. Det er Justitsministeriet, der er vært for forhandlingerne, der finder sted mellem regeringen og aftalepartierne bag den seneste aftale. Hos Dansk Erhverv forventer man, at politikerne bliver enige om at forsimple de nuværende restriktioner.

»Der er styr på coronasituationen, så derfor er det naturligt at forsimple rejserestriktionerne. Det forventer jeg også kommer til at ske,« siger Jesper Kronborg.

De nuværende rejserestriktioner blev forhandlet på plads tilbage i juli, og de udløber ved udgangen af oktober. I aftalen står der, at parterne »i størst muligt omfang ønsker normaliserede rejserestriktioner fra den 1. november 2021.«

Seneste nyt fra Justitsministeriet er, at man forventer, at en aftale vil falde på plads i løbet af tirsdag eller onsdag. Det oplyser ministries pressetjeneste.