Regioner: Jakob Axel var handlingslammet

Han har siddet som en lus mellem to negle og har derfor manglet handlekraft.

Jakob Axel Nielsen (K) måtte vinke farvel til sin ministerport i Lars Løkke Rasmussens historisk store ministerrokade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, beklager på det personlige plan sundhedsminister Jakob Axel Nielsens (K) afgang, men er enig i den kritik, der har klæbet til Jakob Axel Nielsen, siden han blev sundhedsminister:

- Han har ikke handlet eller udtænkt store visioner. Men om det er fordi, han har været usikker eller om han reelt ikke har haft beføjelserne til, det er svært at vurdere. Det ministerium er virkelig udfordringernes holdeplads, siger Bent Hansen.

Sundhedsområdet har i Jakob Axel Nielsens tid været plaget af en række uheldige sager og historier om nedskæringer. I Berlingske Tidende har problemerne på akutområdet været beskrevet indgående i serien 'I lægens hænder'.

Afdækningen af et utidssvarende og usammenhængende akutsystem, der ikke lærer af sine fejl, fik såvel læger som regioner til at love store omvæltninger. Jakob Axel Nielsen derimod har først tøvende lovet forbedringer og parkeret de store visioner i det såkaldte "præhospitale" udvalg. 

Det har også undret Bent Hansen:

- Vi kan konstatere, at han ikke har handlet. Men jeg kan ikke vurdere, om han har haft friheden til det. F.eks. stod der i regeringsgrundlaget, at alle ambulancer skulle være fremme inden for ti minutter. Men hvis det skulle opfyldes, ville det koste flere hundrede mio. kroner, siger Bent Hansen.

Brug stor hammer - eller kom i klemme

- Som sundhedsminister skal man enten gå ud og tage fat med den store hammer, eller også kommer man i klemme mellem de stærke faglige organisationer, de selvbevidste regionspolitikere, finansministeriet og indenrigsministeriet. Vi er mange, der står og presser sundhedsministeren på maven, siger Bent Hansen.

Han vurderer, at Jakob Axel Nielsen har "siddet i et keglespil, hvor det er svært at vide, hvor kuglerne kommer fra". Dels overtog Jakob Axel Nielsen et ministerium, hvor nuværende statsminister og tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for længst har tegnet de store linjer. Dels har han været bundet af stadigt strammere statsbudgetter. Og endelig har han, ifølge Bent Hansen, "aldrig rigtig fået det faglige ind under huden".

Bent Hansen vil endnu ikke vurdere, hvordan et nyt samarbejde med den erfarne minister, Bertel Haarder (V) vil blive. Det kommer meget an på, siger han, hvad der står i regeringsgrundlaget, som præsenteres i morgen.