Region Hovedstaden svigter kvinder med brystkræft

Over halvdelen af alle brystkræftforløb i Region Hovedstaden kom for sent igang i fjerde kvartal af 2018. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, konstaterer, at Region Hovedstaden må gøre en særlig indsats for at få vendt udviklingen, så kvinder med brystkræft får behandling til tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 53 % af alle brystkræftforløb i Region Hovedstaden i fjerde kvartal af 2018 kom for sent igang. Det vil sige at over halvdelen af de kvinder, som skulle opereres for brystkræft, måtte vente længere tid end de faglige anbefalinger anviser. Nationalt var det 36 % alle brystkræftforløb, der ikke blev gennemført til tiden.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Regionerne har ellers et fælles mål om, højst 10 % af kræftpatienterne må vente længere end de fagligt anbefalede forløbstider for behandling.

Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, udtrykker i pressemeddelsen stor bekymring for udviklingen, og det fremgår, at han finder situationen »uholdbar« og »alvorlig«.

»Det er mange kvinder, der er berørt, og jeg er dybt bekymret. Patienter med brystkræft har krav på at få behandling så hurtigt som muligt, men de nye tal viser, at sådan er det langt fra for alle,« siger Jesper Fisker ifølge pressemeddelelsen.

Kræftens Bekæmpelse: Udvikling i Region Hovedstaden er uacceptabel

Særligt i Region Hovedstaden er der problemer, og det er ifølge Jesper Fisker ganske enkelt ikke godt nok, at over halvdelen af alle brystkræftforløb kommer for sent i gang.

»I Kræftens Bekæmpelse mener vi, at udviklingen i Region Hovedstaden er helt uacceptabelt. 53 % af kvinderne fik i fjerde kvartal af 2018 ikke det forløb, som de har krav på. Det er ganske enkelt ikke godt nok« siger Jesper Fisker til Berlingske.

Den administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse fortæller, at man nu vil gå i dialog med regionen, så man kan få klarlagt, hvorfor problemet med for lang tid inden behandlingsforløbet opstartes er opstået, og hvad der lægger til grund for, at det er sket i den voldsomme grad, som det er.

»Tidligere har Region Hovedstaden - og de andre regioner - godt kunne leve op til målene, så vi er nødt til at få klarlagt, hvad der ligger til grund for, at det ikke lykkedes mere. Vi vil høre regionen, hvad de har tænkt sig at gøre ved problemet, for udviklingen skal vendes hurtigst muligt,« siger Jesper Fisker.

Det går den forkerte vej

Allerede sidst i maj 2018 var Kræftens Bekæmpelse ude og sætte fokus på, at særligt brystkræftpatienter venter for længe på behandling nationalt. Dengang viste tallene fra Sundhedsdatastyrelsen, at kun 72 % af kvinderne blev opereret til tiden i første kvartal af 2018.

Konkret svarer det til, at omkring 250 kvinder i første kvartal af 2018 ikke blev opereret indenfor den tidsfrist, som de bør.

I fjerde kvartal af 2017 var det 76 %, der blev opereret til tiden, og i tredje kvartal var det 83 %.

Da 36 % nationalt ikke blev behandlet til tiden i sidste kvartal af 2018 svarer det til, at 66 % blev opereret til tiden.

Regionsrådsformand: Det er ikke godt nok

Regionrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig med Kræftens Bekæmpelse i, at udviklingen i regionen er uacceptabel.

»Det er uacceptabelt, at mindre end halvdelen af kvinder med brystkræft i 4. kvartal (af 2018., red.) blev opereret indenfor forløbstiden,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i følge en pressemeddelelse på Region Hovedstadens hjemmeside.

Regionsrådsformanden vil nu tale med sine kollegaer i regionsrådet, så rådet kan få sat et helt konkret politisk mål for, hvordan Region Hovedstaden får sikret, at kræftpakkerne kommer tilbage til det niveau, som de skal ligge på ifølge de faglige anbefalinger.