Regeringen vil lægge loft over stigning i huslejer: »En ekstraordinær situation«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over nogle af dagens vigtigste historier.

Statsminister Mette Frederiksen vil midlertidigt lægge et låg på stigninger i huslejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen kære læser.

Velkommen til dagens overblik her på Berlingske på en dag, der tegner til at blive endnu en varm en af slagsen.

Vi lægger ud med en historie om en af weekendens helt store historier, nemlig attentatet på den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie.

Mystik omkring attentatmanden

Motivet for attentatet på Salman Rushdie virkede for mange til at være lige til:

Den 33 år gamle fatwa udstedt af Iran skulle føres ud i livet.

Men den konkrete årsag til, at forfatteren blev angrebet og stukket ned, er endnu ikke klarlagt, lyder det.

Politiet oplyser, at man fortsat efterforsker sagen for at finde en forbindelse mellem angrebet i New York og den iranske fatwa.

En talsmand for det iranske udenrigsministerium har »kategorisk« afvist, at Iran stod bag angrebet, selvom man dog ikke begræder attentatet, lyder det i udtalelsen, der videregivet af nyhedsbureauet AFP:

»Med hensyn til det her angreb, så mener vi ikke, at man kan beskylde og fordømme andre end Salman Rushdie og hans tilhængere.«

Så hvad fik 24-årige Hadi Matar til at udføre knivangrebet?

Den britiske avis Daily Mail har fundet frem til Matars mor, som fortæller, at hun rejste til New Jersey, da hun blev skilt, mens manden tog tilbage til Mellemøsten.

Her besøgte Matar ham i 2018, hvilket ændrede alt, fortæller moderen. Efter omkring fire uger i det sydlige Libanon kom Matar tilbage og isolerede sig i kælderen uden at ville tale med familien.

Her begyndte han at leve mere religiøst og kritiserede moderen for ikke at have givet ham en muslimsk opdragelse.

Men hvis det var en rejse på blot fire uger, der væltede en ung mands verdensbillede og gjorde ham til en fjende i sit eget land, er det fortsat et uafklaret spørgsmål, hvordan det kunne ske.

Læs resten af historien her.

Hadi Matar fra Fairview i New Jersey nægter sig skyldig i drabsforsøget mod Salman Rushdie, selv om han blev overmandet på gerningsstedet efter knivattentatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHAUTAUQUA COUNTY JAIL.

Hver fjerde kvinde frygter grænseoverskridende studiestart

Knap hver fjerde kommende kvindelige studerende frygter grænseoverskridende aktiviteter og adfærd under den kommende studiestart på landets uddannelsesinstitutioner.

Det viser en nyt studie fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut.

»Den større frygt hos kvinder kan skyldes, at nogle af dem har en opfattelse af, at de kommende aktiviteter vil være mere fornedrende for dem end for mænd – herunder festerne med store mængder alkohol og risiko for seksuelle krænkelser,« siger Andreas Pihl Kjærsgård, der er seniorkonsulent hos EVA.

Caroline Kjær, der skal til at læse jura på Københavns Universitet, fortæller, at hun gør sig bekymringer i forhold til de aktiviteter, der kan finde sted på det kommende introforløb.

»Jeg har hørt mange grænseoverskridende historier, som man bliver udsat for som ny. Jeg er simpelthen så bange for, at man ikke kan sige nej. Man vil jo ikke være uden for fællesskabet,« siger hun.

Caroline Kjær frygter, at hun vil falde uden for fællesskabet, hvis hun ikke deltager i aktiviteter med blandt andet alkohol. Også selvom det går over hendes grænser:

»Man bliver stemplet som »den kedelige« eller den, der ikke vil være med i fællesskabet, hvis man ikke deltager. Jeg er virkelig bange for at føle mig udenfor.«

Læs mere her.

Storstilet byggeprojekt møder kritik

Et storstilet byggeri på en af Københavns mest eftertragtede adresser møder nu kritik. Det drejer sig om byggeriet af Det Nye Sølund, der skal erstatte det nuværende plejecenter og indeholde 360 almene plejeboliger, 23 tryghedsboliger til ældre, en daginstitution, 150 almene ungdomsboliger samt 122 offentlige parkeringspladser.

Jep Loft, der er formand for Arkitekturoprøret, mener, at det bare ligner »en stor, standard kasse«.

Med placering klos op ad søerne i København mener han, at det slet ikke kommer til at passe ind med de øvrige bygninger ved søfronten.

»Nogle kedelige, triste blokke bliver revet ned, og hvad bygges der så? Noget, der er lige så fremmed. Søerne er beriget med en lang række af smukke huse, hvor ingen prøver at hævde sig på andres bekostning,« siger han.

Hans kritik er egentlig ikke rettet særligt mod de arkitekter og selskaber, der står bag. Det handler mere om, hvordan der generelt bygges i byen.

»Problemet er jo, at alt byggeri efter Første Verdenskrig har været forstadsagtigt. Det her er også forstadsagtigt, og forstæderne er kedelige. Sådan er det desværre med den måde, der bygges på,« siger Jep Loft:

»Det ligner Ballerup Bygade. Det skaber ikke noget bymiljø. Du gider ikke at sidde der og drikke en kop kaffe lørdag morgen. Det gider du heller ikke i Ballerup og Hvidovre. Du vælger det lille, bitte område ved brokvartererne, Indre By og Frederiksberg. Sådan er mennesker.«

Du kan læse historien her.

Facaden mod Ryesgade i København, som planerne for Det Nye Sølund ved Søerne skal se ud. Her skal der blandt andet være mikrobutikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: C. F. Møller Architects og Tredje Natur.

Regeringen præsenterer handlingsplan, der skal forbedre lgbt-personers vilkår

Regeringen lancerer en række initiativer, der skal forbedre lgbt-personers vilkår.

Det skriver Politiken.

Blandt andet vil man gøre det nemmere at være en familie med to fædre, ligesom man ønsker at opkvalificere fagfolk, der arbejder med lgbt-personer.

I alt er der 39 initiativer, mens der er afsat 25 millioner kroner til at realisere tiltagene.

Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef hos LGBT+ Danmark, er overordnet set glad for den nye handlingsplan, selvom hun mener, at den er mangelfuld, når det kommer til børns og unges trivsel.

Hun kritiserer blandt andet regeringen for at være nølende, når det kommer til den seksualundervisning på læreruddannelsen, der skal være drøftelser om.

»Seksualundervisningen blev allerede drøftet i forbindelse med den gamle handlingsplan. Hvorfor skal der flere undersøgelser og drøftelser til? I stedet burde regeringen sige: Nu skal det ændres. Barndommen er så afgørende og så kort en periode. Der er ikke tid til at tøve længere,« siger hun.

Læs historien her.

Regeringen vil lægge loft over stigning i huslejer

Statsminister Mette Frederiksen (S) foreslår ifølge TV2.dk både et midlertidigt loft på huslejestigninger og et ekstra kig på, hvordan reglerne overhovedet er skruet sammen.

»Der er nogle, der lige nu sidder og er bekymret for, om de overhovedet har råd til at betale huslejen. Og sådan skal det ikke være i Danmark,« siger Mette Frederiksen til TV 2.

Huslejen for primært nyere og nybyggede private udlejningsboliger følger det såkaldte nettoprisindeks, altså inflationen. Den er fra juli 2021 til juli 2022 steget med 8,8 procent. Huslejen kan derfor stige for op mod 180.000 danskere.

Konkret vil regeringen lave et loft over, hvor meget man må regulere lejen i private udlejningsejendomme. Loftet skal være midlertidigt og lyde på en stigning på maksimalt fire procent over to år.

Det skyldes ifølge Mette Frederiksen, at vi befinder os i en »ekstraordinær situation«. Det siger hun til TV 2.

Det sker i dag

Både i Socialdemokratiet og hos De Konservative indledes i dag sommergruppemøder. For regeringspartiets vedkommende betyder det pressemøde klokken 16 Du kan følge det her på Berlingske.dk.

For De Konservative, hvor Søren Pape Poulsen mandag erklærede sig som statsministerkandidat, vil et nyt pressemøde finde sted onsdag. Partiet har bebudet et forslag om en ny skattereform.