Regeringen henter kvinde hjem fra Syrien, der ikke lever op til dens egne krav

Regeringen ville kun hjælpe kvinder og børn, der udelukkende har dansk statsborgerskab. Resten skulle forblive i Syrien og fik frataget deres rødbedefarvede pas – lige på nær én kvinde.

Syv kvinder og deres i alt 19 børn er tilbageholdt i fangelejre i al-Hol og al-Roj i den kurdiskkontrollerede del af Syrien. Regeringen besluttede med SF, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Radikale Venstre at hente tre danske kvinder og deres 14 børn til Danmark. Personerne på billedet er ikke nogle af de omtalte personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj besluttede regeringen at hente tre kvinder og deres i alt 14 børn hjem fra Syrien, fordi de udelukkende havde dansk statsborgerskab.

Man fratog derimod de resterende fire kvinder og deres børn deres danske statsborgerskab og dermed muligheden for at komme til Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede dengang, at man »desværre« var nødt til at hjælpe de tre kvinder med tilknytning til Danmark, da det ikke var muligt at fratage dem deres statsborgerskab – som man havde gjort med de kvinder, der havde dobbelt statsborgerskab.

Men ifølge DR Nyheder viser det sig nu, at én af de kvinder, regeringen besluttede sig for at hente hjem, har dobbelt statsborgerskab. Og man har ikke fjernet hendes danske statsborgerskab, som man har gjort ved de fire andre kvinder, der havde dobbelt statsborgerskab.

De resterende fire kvinder og deres børn, der nu skal forblive i Syrien, fik frataget deres danske statsborgerskab på baggrund af en lov, der blev indført i 2019. Den gjorde det muligt at tage statsborgerskabet fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab uden en domsafgørelse.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skriver i en mail til DR Nyheder, at man står ved beslutningen om at tage de 14 børn hjem fra Syrien, også selvom en af mødrene muligvis vil få frataget sit danske statsborgerskab, når hun kommer til Danmark.

DR Nyheder har været i kontakt med en række anonyme kilder med kendskab til sagen, som bekræfter, at man godt kunne have taget statsborgerskab fra kvinden.

Kvinden, der er tale om, rejste ifølge myndighedernes oplysninger til Syrien i 2014 med sin familie for at slutte sig til Islamisk Stat (IS). I dag sidder hun i fangelejren al-Hol i Syrien, indtil hun bliver hentet hjem til Danmark med sine børn.