Regeringen har i al hemmelighed været i dialog med endnu et land om et »retfærdigt og humant asylsystem«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Jyllands-Posten kan på baggrund af aktindsigter i en række dokumenter fortælle historien om, at migrantambassadør Anders Tang Friborg i november rejste til Egypten, hvor han talte med landets viceudenrigsminister om Danmarks asylplaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamed Hossam/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til en fredag i maj, hvor ansigtsmaskerne og regnjakkerne kommer til at dominere det offentlige rum. Blottede ben, arme og underansigter må vi vente på lidt endnu.

Og hvis du skulle have lyst til at få dit morgen-nyhedsoverblik serveret i ørerne i stedet for i øjnene, så kan du finde podcasten »Morgenposten« her:

Vi indleder dagen med historien om en af regeringens topdiplomater, der har været på en hemmelig tur til Egypten, hvor han drøftede asylplaner med landets viceudenrigsminister.

Men først skal vi se nærmere på dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

Regeringens topdiplomat har i hemmelighed talt med Egypten om asylansøgere

Jyllands-Posten kan på baggrund af aktindsigter i en række dokumenter fortælle, at migrantambassadør Anders Tang Friborg i november rejste til Egypten, hvor han talte med landets viceudenrigsminister om Danmarks asylplaner. Konkret har de ifølge Jyllands-Posten talt om et »retfærdigt og humant asylsystem«.

Med Jyllands-Postens oplysninger står det klart, at Danmark har talt med fire lande om de danske ønsker på asylområdet. Det er Tunesien, Etiopien, Rwanda og altså også Egypten. Danmark har som bekendt en ambition om at rejse et nyt modtagecenter i udlandet, som Danmark kan sende asylansøgere til

Anders Tang Friborg blev sidste år udnævnt til migrationsambassadør, som har til opgave at »åbne døre for modtagecenter uden for EU«.

Et muligt samarbejde kommer dog bag på Rasmus Boserup, forhenværende Egypten-forsker på Dansk Institut for Internationale Studier og direktør i menneskerettighedsorganisationen EuroMed Rights.

»Egypten er ikke på nogen måde en troværdig samarbejdspartner i at garantere opretholdelse af flygtninge og migranters rettigheder. De bryder systematisk menneskerettighederne hver dag,« siger Rasmus Boserup til Jyllands-Posten.

Læs hele artiklen her.

Helsingør er én af de kommuner, der har den højeste andel unge mænd med ikkevestlig baggrund, som er blevet dømt for en straffelovsovertrædelse. Den nordsjællandske kommune har især haft problemer med boligområdet Nøjsomhed. »Der var deciderede slåskampe på åben gade mellem Bandidos og LTF. Det var ikke sjovt,« fortæller borgmester Benedikte Kiær (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Her er kommunerne med mest kriminalitet blandt unge mænd med ikkevestlig baggrund

På forsiden af Berlingske kan du i dag læse historien om en analyse, der har kortlagt kriminalitet blandt unge mænd med ikkevestlig baggrund.

Danmarks Videnscenter for Integration har på baggrund af tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet opgjort, hvilke kommuner der har den højeste andel af unge mænd med ikkevestlig baggrund, som er dømt for kriminalitet. Og det gav et overraskende resultat.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udpeget den københavnske vestegn og Storkøbenhavn som problemområder, men det bakkes ikke op af tallene.

Analysen viser nemlig, at de to nordsjællandske kommuner Helsingør og Fredensborg topper listen over landets 98 kommuner, mens kun én kommune på den københavnske vestegn – Greve – figurerer i top ti. Først på plads nummer 24 finder man Københavns Kommune.

Læs hele artiklen her.

Netanyahu er kendt som en mand, der kan sno sig. Og det har han brug for

I dagens Berlingske kan du læse historien om, at Israel på to år har haft fire valg, men en bæredygtig regering er stadig højt på ønskelisten. I denne uge måtte lederen af Likud-partiet Benjamin Netanyahu, der går under tilnavnet »Kongen af Israel«, erkende, at det ikke lykkedes ham at samle en koalition, der kan sikre ham magten. Men grunden til, at han ikke har kunnet skabe en koalition, er samtidig grunden til, at han i høj grad har brug for den.

71-årige Netanyahu er nemlig tiltalt for korruption i tre retssager, der kan koste ham adskillige års fængsel. Men israelsk lov gør det muligt for en premierminister, der retsforfølges, at blive siddende på posten helt indtil domsafsigelse. Først når alle appelmuligheder er opbrugt, skal han træde af.

Netanyahu afviser alle beskyldninger. Men hans kritikere mener, at han har taget Israels demokrati som gidsel i kampen for sin egen overlevelse, og flere har svoret, at de ikke vil indgå i regering med ham, så længe han sidder på anklagebænken.

Derfor er det ikke lykkedes ham at skaffe det flertal, han i så høj grad har brug for.

Læs hele artiklen her.

Taus Edwards, der bor på Frederiksberg, er afhængig af sin bil for at komme på arbejde. »Man er også nødt til at have øje for os, som gerne vil bo i København, men som er nødt til at komme frem og tilbage på arbejde,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

År efter år kommer der flere biler i København. Veje og parkeringsarealer er under pres

Berlingske bringer i dag historien om, at der hvert år kommer tusinder af nye biler til i København og på Frederiksberg. Det skaber mere trafik på vejene og lægger pres på byens parkeringspladser i en tid, hvor der i det hele taget er pres på arealerne i København og på Frederiksberg, hvor politikerne også forsøger at finde plads til nye borgere, boliger, institutioner, grønne arealer … og biler.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at alene fra udgangen af 2019 til udgangen af 2020 var der godt 6.500 flere personbiler i brug i København, og på Frederiksberg steg antallet med cirka 1.000 personbiler. Hvilket svarer til stigninger på mellem fire og fem procent.

En af årsagerne til, at antallet af biler stiger, er, at borgerne bliver rigere, og bilerne bliver billigere, mener forsker.

Læs hele artiklen her.

»Arbejdsvilkårene er for brutale med for mange børn til for få voksne,« siger Jan Hoby, næstformand i LFS København, som organiserer en stor del af pædagogerne, til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

København får færre pædagoger. Ambitionen var det stik modsatte

På Politikens forside er der i dag historien om, at dyre boliger og dårlige vilkår får pædagoger til at forlade hovedstadens daginstitutioner. I en lang række hovedstadskommuner har der stik mod regeringens ambitioner været et fald i antallet af ansatte pædagoger. I København alene er antallet af uddannede pædagoger faldet med 100 fuldtidsstillinger. Det til trods for, at der er blevet afsat syv milliarder kroner til flere pædagoger.

»Arbejdsvilkårene er for brutale med for mange børn til for få voksne,« siger Jan Hoby, næstformand i LFS København, som organiserer en stor del af pædagogerne, til Politiken.

Udover arbejdsvilkår bliver lav løn og dyre boligpriser i de pågældende kommuner udpeget som årsagerne til det faldende antal pædagoger.

Læs hele artiklen her.

Dagens film

  • Filmen »Kispus« havde denne dag i 1956 premiere i Palads. »Kispus« udmærkede sig ved at være den første helt igennem danske spillefilm i farver.

Det sker i dag

  • Årets Pressefoto 2020 bliver i dag klokken 13 kåret på Det Kongelige Bibliotek.
  • Melodi Grand Prix for blinde og svagsynede kaldet »Low-Vision Song-Contest« bliver for første gang afholdt. Martin Brygmann og Ida Marie Christensen er værter ved arrangementet, der kan streames fra Dansk Blindesamfunds Facebook-side.