Rapport: Akutteam forebygger ikke indlæggelser

Et fælles akutteam i Esbjerg Kommune skal ifølge regeringen udbredes til resten af landet, da det skal medføre færre indlæggelser. Men en evaluering viser, at det ikke er sket.

Regeringen præsenterede i januar sit udspil til sundhedsreformen. Den overordnede ambition i reformen er 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Et af målene med regeringens sundhedsudspil er, at der i 2025 skal være 40.000 færre indlæggelser.

For at nå målet skal et særligt akutteam mellem Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Sygehus udbredes til resten af landet. Men en evaluering fra Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd, Vive, viser, at akutteamet ikke har medført færre indlæggelser. Det skriver DR.

»Vi kan ikke se noget, der tyder på, at akutteamet forebygger indlæggelser,« siger Martin Sandberg Buch, der er projektchef hos Vive.

Da Lars Løkke Rasmussen for en måned siden præsenterede regeringens sundhedsudspil, kaldte han akutteamet i Esbjerg for et forbillede for et godt samarbejde mellem kommuner og sygehuse.

Målet med akutteamet er at forebygge indlæggelser, genindlæggelser og at sikre en bedre overgang, når patienter bliver udskrevet. De 12 sygeplejersker i teamet tager sig primært af ældre og svage borgere med kroniske sygdomme. Det er især denne gruppe borgere, regeringen har fokus på, når antallet af indlæggelser skal nedbringes.

Men det kan være svært at nedbringe antallet af indlæggelser og genindlæggelser, når det er ældre og svage borgere, man har med at gøre. Ifølge Martin Sandberg Buch har man ingen steder i landet kunnet dokumentere, at akutteams eller lignende har været med til at forebygge indlæggelser.

Da sundhedsudspillet blev præsenteret, gav sundhedsminister Ellen Trane Nørby udtryk for, at akutteamet i Esbjerg var en succes, og at det formåede at forebygge indlæggelser.

Ministeren oplyser nu i et skriftligt svar til DR, at akutteamet i Esbjerg har formået at skabe mere tryghed og mere sammenhæng for de ældre medicinske patienter, og at kommunen er en af de kommuner i landet, der er bedst til at forebygge indlæggelser. Det mener hun, der skal bygges videre på, selv om målet ikke er nået.

Hun har ikke ønsket at stille op til interview.