Prognose: Kristendemokraterne får under to procent af stemmerne – men kommer i Folketinget

På landsplan ligger Kristendemokraterne under spærregrænsen på to procent, men til trods for det, kommer partiet ifølge en ny prognose i Folketinget. Det skyldes, at det står til at vinde et kredsmandat i Vestjylland.

Isabella Arendt beskrives som Kristendemokraternes store håb i jagten på at komme i Folketinget for første gang i 14 år. En ny prognose viser, at det kan lykkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Jacob Haugaard gjorde det.

I 1994 fik den aarhusianske entertainer på landsplan under to procent af stemmerne, men fik alligevel en plads i Folketinget. Han fik nemlig tilstrækkeligt med personlige stemmer til at vinde et kredsmandat.

Nu håber Kristendemokraterne på at kunne gøre det samme.

Ifølge en ny prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, står partiet til at få over 20.000 stemmer i Vestjylland, hvilket er mere end de 18.000 stemmer, der kræves for at få et kredsmandat i storkredsen.

»Kristendemokraterne står lige nu ifølge min prognose til at få 1,6 procent af stemmerne på landsplan, hvilket er under spærregrænsen på to procent, men ifølge prognosen får de et kredsmandat. Valgloven er nemlig tænkt på den måde, at hvis et parti har rigtig mange stemmer i et koncentreret område, men har under to procent af stemmerne på landsplan, skal det stadig være muligt at komme i Folketinget,« siger Kasper Møller Hansen.

Prognosen viser, at 40 procent af Kristendemokraternes stemmer kommer fra Vestjyllands Storkreds. Her er den tidligere Venstre-politiker Kristian Andersen spidskandidat.

Kredsmandat giver adgang til tillægsmandater

Når stemmerne skal fordeles efter valget, bliver de fordelt på 135 kredsmandater og 40 tillægsmandater.

Kredsmandaterne fordeles efter, hvor mange stemmer partierne har fået i de enkelte kredse. Det sikrer, at alle egne af landet repræsenteres i Folketinget. Tillægsmandaterne fordeles, så hvert parti får det antal mandater, der svarer til det samlede antal stemmer, partiet har fået på landsplan.

Hvis Kristendemokraterne ender med at få et kredsmandat, giver det ifølge Kasper Møller Hansen automatisk partiet adgang til tillægsmandater.

»Sådan er valgloven skruet sammen. Får et parti et kredsmandat, er det ikke længere kun de partier, der har over to procent af stemmerne, der har adgang til tillægsmandaterne. Med et kredsmandat og 1,6 procent af stemmerne står Kristendemokraterne til at få to tillægsmandater,« siger han.

Tillægsmandaterne står til at falde i Sydjyllands Storkreds og Østjyllands Storkreds, fordi det næstefter Vestjylland er her, Kristendemokraterne står stærkest.

Kristendemokraternes næstformand Isabella Arendt måtte 7. maj træde til som stand-in ved partilederdebatten på TV 2 med blot én times varsel. Her ses hun 19. maj til et åbent debatarrangement for borgere og politkere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Isabella Arendt kan få tillægsmandat

På kort tid er Kristendemokraterne gået meget frem i målingerne. I en prognose, Kasper Møller Hansen lavede for blot en måned siden, var de ikke i nærheden af at vinde et kredsmandat.

Den hurtige fremgang skyldes ifølge professoren, at Isabella Arendt nu har overtaget posten som fungerende formand for partiet.

»Siden Isabella Arendt har overtaget, er partiet gået fra 4 til 7 procent i Vestjylland. Hun har virkelig gjort en forskel for de vestjyder, der måske tidligere har været bange for at stemme på dem på grund af risikoen for stemmespild,« siger Kasper Møller Hansen.

Selvom Isabella Arendt ikke selv er opstillet i Vestjyllands Storkreds, kan hun få glæde af det mulige kredsmandat, da hun er spidskandidat i Østjyllands Storkreds og derfor kan få et af de to tillægsmandater.

Men Kasper Møller Hansen understreger, at prognosen kun er et øjebliksbillede.

»Kristendemokraterne har haft en hurtig fremgang, så de kan jo også risikere en hurtig tilbagegang. De har tabt pusten lidt henover weekenden på grund af europaparlamentsvalget, så det er vigtigt for dem at føre en meget intensiv valgkamp den sidste tid,« siger han.

Prognosen er lavet på baggrund af et kvalitetsvægtet gennemsnit af alle meningsmålinger i landet samt interviews fra Gallup.

I den seneste måling fra Gallup står Kristendemokraterne til at få 1,4 procent af stemmerne på landsplan.