Professoren mener, at influenza vil kræve påbud fra corona. Men sundhedsordførerne er lodret uenige med ham

Han er en af landets førende infektionsmedicinere. Og han mener, at redskaberne, der blev brugt mod covid-19, kan være nødvendige at genindføre mod influenza, som »vil slå masser unødigt ihjel«. Politikerne er uenige: Det vil være at gå for langt. Det er en del af livet, at vi bliver syge. Sygdom skal håndteres på hospitalerne og ikke ved at lukke ned, lyder holdningerne.

»Bedstemor kan altså leve to år længere, hvis vi passer bedre på hende og sænker smittespredning under epidemier,« lød det fra professor Jens Lundgren i et interview med Politiken. Men på tværs af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten er der ingen enighed at hente hos sundhedsordførerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At holde afstand og at begrænse, hvem vi ser. At gå med mundbind og at arbejde hjemmefra. Det er ikke længe siden, at påbud som disse var hverdagen for de fleste danskere, da samfundet var præget af covid-19.

De velkendte påbud bør tages i brug igen, hvis landet rammes af en hård influenzasæson. Sådan lyder det fra en af Danmarks førende infektionsmedicinere, professor Jens Lundgren, i et interview med Politiken.

»Fremover bør vi bruge alle de nyttige redskaber, vi brugte mod covid-19, til at dæmpe større epidemier. Influenza kommer igen og vil slå masser unødigt ihjel, ligesom covid-19 fortsat vil ramme os de næste mange år,« siger professoren i interviewet.

At værktøjerne fra pandemien bør bruges mod en skrap influenzasæson, møder dog kritik, uenighed og modvilje hos fire partiers sundhedsordførere.

»Det har folk fået nok af«

At genoptage påbud fra coronapandemien vil være »at gå for langt«, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff.

»Det er noget, man bruger i helt særlige kritiske situationer som coronapandemien. Det er ikke noget, man bare hiver frem, når det er uden helt særlig årsag. Det vil i min optik være at gå for langt.«

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at »tiden med påbud er ovre«. Beskyttelse mod influenza skal være frivillig, siger sundhedsordføreren:

»Jeg ønsker ikke, at vi skal lave påbud og sige: ‘I de næste tre uger skal i tage mundbind på alle steder,’ eller hvad det nu kan være. Jeg tror ikke på, at det hjælper at lave påbud, det har folk fået nok af.«

I Venstre forholder man sig også kritisk til ideen om at låne fra coronaværktøjskassen i kampen mod influenza:

»Sygdom skal håndteres på hospitalerne og i sundhedsvæsenet og ikke ved at forebygge og lukke ned. Man skal tænke det omvendt og nedklassificere corona til at være en sygdom på linje med alle andre,« siger sundhedsordfører Martin Geertsen.

Fra Enhedslisten istemmer Peder Hvelplund:

»Der er generelle, smitteforebyggende tiltag, vi skal fokusere på fremover: højere hygiejnestandarder, ikke at tage syg på arbejde. Men samfundsmæssige restriktioner kan vi ikke indføre. Influenza er en del af sygdomsbilledet, vi kender og ikke kan udrydde.«

En sæson, der slår tusinder ihjel

Årligt dør omkring 500 til 1.500 danskere af influenza. Primært sårbare og ældre.

»Bedstemor kan altså leve to år længere, hvis vi passer bedre på hende og sænker smittespredning under epidemier,« siger Jens Lundgren i interviewet i Politiken.

Men det er ikke nok til, at man i influenzaens navn indfører krav om mundbind, afstandskrav og så videre, mener politikerne.

»Vi kan ikke sikre, at man ikke smitter andre med sygdomme. Det er en del af livet, at vi bliver syge. Derfor skal vi passe på ikke at overdrive det for meget,« siger Liselott Blixt (DF).

I Venstre kalder Martin Geertsen det for et »djævlens dilemma«, men understreger, at andre hensyn også skal tages:

»Det er et dilemma, men vi kan se, at nedlukninger medfører børn og unge, der har lidt psykisk. Det samme har erhvervslivet. Der er andre forhold, man også skal overveje.«

Peder Hvelplund fra Enhedslisten kan »egentlig godt forstå«, at professor Jens Lundgren rejser spørgsmålet, siger han.

»Vi ser influenzaepidemier med temmelig høje dødstal. Og når vi har lært noget, har vi også en forpligtelse til at forholde os til det. Jeg er bare ikke enig i, at vi skal pålægge folk ting.«

Hos Socialdemokratiet henviser Rasmus Langhoff til et behov for influenzavacciner, særligt til de sårbare:

»Vi bør ikke bruge påbud. Men den her sæson bliver ekstra hård. Derfor skal der købes mange influenzavacciner ind. Og vi skal huske almindelig sund fornuft. Så er vi dækket godt af,« siger sundhedsordføreren.