Professor: DF-politiker opfordrede til ulovligheder i kystsikringsprojekt

Kim Christiansen og hustruen Pia Adelsteen har fået bevilget 10 millioner kroner til et kystsikringsprojekt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

DF’s Pia Adelsteen opfordrede embedsmænd til at droppe høring og dermed begå ulovligheder i forbindelse med kystsikringsprojekt til 10 millioner kroner, lyder det fra professor i forvaltningsret.

»Jeg er ikke i tvivl om, at her opfordres der fra Dansk Folkeparti og Pia Adelsteen til, at embedsmændene skal gøre noget ulovligt,« siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til Radio24syv.

En aktindsigt fra Miljøministeriet viser, at Pia Adelsteen, formand for miljø- og fødevareudvalget i Folketinget, forsøgte at få embedsværket til at droppe en høring i forbindelse med et kystsikringsprojekt til 10 millioner kroner.

Kystsikringsprojektet drejer sig om drænrør, som graves ned langs kysterne.

Kystdirektoratet og førende eksperter på området har flere gange slået fast, at rørene ikke har nogen effekt og er spild af skattekroner.

Alligevel har Pia Adelsteen og hendes mand Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti, længe ønsket at få drænrørene testet igen.

Pia Adelsteen blev ikke glad, da hun opdagede, at Kystdirektoratet blev involveret i det nye forsøg, og sendte følgende SMS til Henrik Studsgaard, der er departementschef i Miljøministeriet:

“Hej Henrik, jeg har lige modtaget orienteringen om, at KDI har sendt rørforsøget i høring!! Hvorfor det? Det er jo helt hen i vejret og hvorfor er KDI overhovedet involveret? Det er jo det de ikke skal være! Vh Pia. Jeg ringer senere i eftermiddag.”

»Det er vanvittigt, hvis de skulle have det ønske indfriet. Kystdirektoratet er ressortmyndighed på området,« siger Sten Bønsing til Radio24syv.

Kurt Klaudi Klausen, forvaltningsekspert og professor på Syddansk Universitet, kalder forløbet usædvanligt.

»Det slår mig, at det er tydeligt, at man ønsker at forholde offentligheden viden om projektet ved at holde bestemte parter ude af billedet. Her fx Aalborg Universitet og Kystdirektoratet,« siger han til Radio24syv.

»Hvis man forsøger at lægge pres på en myndighed, for at den skal foretage sig noget andet end det, der er normal procedure, så er det problematisk,« siger Kurt Klaudi Klausen.

Pia Adelsten fra DF vil ikke svare på kritikken.