Politiet uddeler ris og ros til de festglade unge i København: »Hvis ikke vi er der, så stikker det helt af«

Et stigende smittetal skræmmer ikke de festglade unge. Igen i nat var der fest flere steder i København, hvor politiet måtte minde de unge om at holde afstand.

Politiet patruljerer fortsat i nattelivet. Her i indre København lørdag 12. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Lørdag var der atter fest i de københavnske gader.

Det er til trods for, at politiet lørdag eftermiddag udtrykte bekymringer over det aktive natteliv i en tid, hvor smitten stiger – særligt i hovedstadsområdet.

Men det afholdt altså ikke flere af de festglade unge fra endnu en gang boltre sig med høj promille rundt om i København.

»Der er stadig rigtig mange mennesker – også unge mennesker – i nattelivet, og det har der også været i nat. Vi kan ikke se, at man har fulgt opfordringen om at springe en fest eller to over,« siger Peter Dahl, ledende politiinspektør og chef for beredskabet hos Københavns Politi, til Berlingske.

Peter Dahl mener altså ikke, at der er tegn på en adfærdsændring blandt de unge. Faktisk lyder meldingen, at det nogenlunde er den samme opførsel, som man hos politiet har kæmpet med siden genåbningen.

»Forskellen er bare, at hvor det før var i parker, på strande og ved havnebade, foregår det nu på gader og stræder,« lyder meldingen fra Peter Dahl, som understreger at politiets indsats fortsat er absolut nødvendig:

»Hvis ikke vi er der, så stikker det helt af.«

Alligevel er der dog ikke udelukkende ris til de unge. De skal nemlig roses for faktisk at lytte til politiet, når de bliver mindet om, at de skal overholde myndighedernes anvisninger.

»Der, hvor det går godt, er, at vi ikke har nogen konfrontation med de unge. Det er vores klare opfattelse, at når vi fortæller dem, at de står for tæt, og at de skal sprede sig, så gør de det også,« siger Peter Dahl.

»Udfordringen er, at jo længere vi kommer ud på de sene timer, så bliver de mere og mere berusede, og så glemmer de hurtigt den formaning, der lige har været. Så går de videre og møder måske nogen fra parallelklassen, som også lige skal have en krammer,« tilføjer han.

Løftet pegefinger til restuarationer

Men det er ikke kun de unge, der glemmer myndighedernes anvisninger, når natten falder på. Også nogle af byens restaurationer har brug for en løftet pegefinger, oplyser Peter Dahl.

Alene natten mellem lørdag og søndag førte politiets indsats til tre sigtelser for overtrædelse af restriktionerne.

Her overholdt en café og en fastfood-restaurant ikke lukketiden ved midnat, og i Københavns Nordhavn blev der afholdt en piratfest med 300 deltagere. Arrangøren bag er nu sigtet for overtrædelse af restaurations- og covid-19-lovgivningen.

»Vi går stadig rundt på alle restaurationer, og der må vi også bare sige, at der også er nogen, som trænger til en genopfriskning i forhold til, hvor mange der må være per kvadratmeter, og hvor mange der hænger i baren,« siger Peter Dahl.

»Der er restaurationer, som glemmer, at de skal lukke til midnat. Og der har det også været nødvendigt for os at minde dem om, at klokken har passeret midnat, så de skal lukke.«