Politiet holder øje med højredrejning

Politiet vil holde øje med Hells Angels rekruttering blandt højreekstreme grupper. Det sker efter, at talsmanden Jønke har sagt, at bandekrigen handler om nogle indvandreres mentalitet.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hells Angels har rakt hånden ud mod højreekstreme grupperinger med skarpe udmeldinger om, at man ikke vil finde sig i nogle indvandreres opførsel i Danmark.

Chef i politiets nationale efterforskningscenter, Kim Kliver, kalder udmeldingen retorik for at hverve nye medlemmer.

- Når der er sådan en konflikt, er det til stadighed behov for at sikre opmærksomhed og tilgang af nye medlemmer. Og det er det, man gør med sådan en udmelding, fortæller Kim Klivert, der understreger at politiet holder øje med drejningen:

- Vi er ekstremt opmærksomme på den retorik, der bliver brugt for at få folk ind, og vi vil være meget opmærksomme på, om deres aktiviteter drejer sig over i noget, der har tendenser af racisme. Men ser du på den nuværende situation og de sigtelser, der er rejst, har vi ikke set, at det har været motivet i forhold til den kriminalitet, der er begået, fortæller Kim Kliver.

Begrænset rekruttering fra hooliganmiljø
Politiet har tidligere observeret sammenhæng mellem Hells Angels kampgruppe AK81 og medlemmer af den højreekstreme hooligan gruppe White Pride.

I maj 2008 blev medlemmer fra de to grupperinger set sammen i nattelivet og i forbindelse med en fodboldkamp.

Kim Kliver fortæller dog, at sammenhængen mellem de to ikke er specielt stor i dag.

- Vi har i et meget begrænset omfang set, at man har rekrutteret medlemmer i det her hooliganmiljø, og det er måske mest af alt fordi, de har vist sig at været gode til at slå på tæven, siger Kim Kliver.

Latterlige opførsel og terro
Koblingen mellem rockerne og de højreekstreme grupperinger er aktuel fordi Hells Angels talsmand Jørn Jønke Nielsen i dag betegner bandekrigen som en kamp mod mentaliteten blandt visse »grupperinger« af indvandrere:

- Vi har igennem mange år prøvet at være med til at integrere dem og være venner med dem. Til sidst fik vi bare nok af de her mennesker. Deres latterlige opførsel og terror mod almindelige mennesker. De råber ad lyshårede piger på gaden, kalder dem ludere og forulemper folk i byen, på diskoteker osv. Vi har også børn i skolerne og kærester, som gerne vil gå i fred på gaden. Det kan være, at resten af Danmark vil eller ikke tør andet, men vi gider ikke finde os i den opførsel, siger Jørn Jønke Nielsen til Politiken.

Et politisk flertal vil efter udtalelsen have politiet til at erkende racisme som en del af bandekrigen. Kim Kliver mener dog ikke racisme i dag spiller en særlig stor rolle:

- Når vi går ind og kigger på, den grove bagmandsvirksomhed omkring narko- og kvindehandel, hvor vi mener at både rockere og indvandrere er involveret er det svært at se, hvad et racismemotiv skulle gøre i forhold til den type kriminalitet, siger Kim Kliver