Planlægger evakuering af Dronning Elizabeth

Britiske myndigher har en plan for, hvordan man vil evakuere den royale familie til et hemmeligt sted, hvis der skulle opstå uroligheder i kølvandet på et scenarie, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale. (Photo by Carl Court / POOL / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT

Dronning Elizabeth og andre højtstående britiske royale skal sove med støvlerne på de kommende måneder.

Britiske myndigheder planlægger nemlig at evakuere den royale familie ud af London til et hemmeligt sted, hvis der skulle opstå uroligheder i kølvandet på et scenarie, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Sådan lyder det i søndagens udgave af The Times.

Avisen har talt med højtstående kilder i den engelske regering. Her lyder det, at man går og finpudser en evakueringsplan, som oprindeligt blev udarbejdet under den Kolde Krig i 1960’erne.

Dronning Elizabeth risikerer at blive evakueret efter Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEATHCLIFF O'MALLEY.

»Disse planer for en nødevakuering har eksisteret siden Den Kolde Krig, men vil nu blive genoptaget i tilfælde af civil opstand efter en no deal-brexit,« siger en højtstående kilde i det britiske kabinet til The Times.

Også avisen Daily Mail har den opsigtvækkende historie søndag morgen.

Avisen beskriver, hvordan de britiske myndigheder arbejder med en række af de værst tænkelige scenarier i tilfælde af, at Storbritannien forlader EU uden en aftale i slutningen af marts.

De britiske myndigheder frygter, at en no deal-brexit kan give mangel på rent vand, fødevarer og medicin, og at en sådan udvikling kan føre til store uroligheder i Londons gader.

Flere højtstående medlemmer af den britiske kongefamilie vil blive evakueret, hvis der opstår uroligheder i kølvandet på Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY.

En af de fremmeste støtter af Brexit, den konservative parlamentariker Jacob Rees-Mogg, kalder overfor Daily Mail myndighedernes planer for en skræmmekampagne.

Men det afviser højtstående kilder i den britiske regering.

»Det er ikke en skræmmekampagne. Der er snesvis af beredskabsplanlæggere, hvis arbejde er at forestille sig ethvert tænkeligt scenarie. Det ville være et svigt, hvis ikke de inkluderede de kongelige i det, uanset hvor langt ude det scenarie kan virke,« siger en anonym kilde.

Evakueringsplanen blev i første omgang udarbejdet i 1962 efter missilkrisen på Cuba.

Flere britiske royale at blive evakueret, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout ..

Planen var, at den royale familie skulle evakueres ud til en række forskellige adresser i England, hvis der opstod atomkrig med Sovjetunionen.

Herefter ville en ny milits med navnet ’Royal Duties Forces’ blive oprettet, som udelukkende havde til formål at bevogte de evakuerede royale.

Hvis krisen eskalerede op til det værst tænkelige scenarie, havde de britiske myndigheder udarbejdet en plan, hvor den royale yacht Britannia skulle omdannes til en flydende bunker, hvor de royale kunne opholde sig.

Jacob Rees-Mogg, der er leder af European Research Center – en slags klub for konservative tilhængere af Brexit – er ikke imponeret over, at myndighederne nu arbejder med evakueringsplaner.

Den konservative parlamentariker og leder af de hårdeste 'brexiteers' Jacob Rees-Mogg er ikke imponeret af planerne om evakuering. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS.

»De over-spændte embedsmænd, som har drømt sig frem til det her nonsens, har tydeligvis læst mere fantasy end historie,« siger han til Daily Mail, og fortsætter:

»Monarkens plads er altid i hovedstaden, hvilket Dronningens moder, hustru til George den sjette, gjorde meget klart under blitzen (tyskernes bombardementer af London under Anden Verdenskrig, red).«

Begge aviser oplyser, at de ved, hvor de britiske royale vil blive fragtet hen, hvis evakueringsplanerne bliver iværksat.

Ingen af aviserne bringer dog den oplysning.