Per Larsen: Sådan bør du passe på i bandekrigen

Du skal ikke være bange for at spille kujon, lyder det blandt andet i chefkriminalinspektøres råd til overlevelse i København.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en weekend, hvor to uskyldige mænd mistede livet i bandekrigens skudlinje på henholdsvis Nørrebro og Amager, opfordrer chefkriminalinspektør i Københavns Politi, Per Larsen, borgerne til at træde varsomt i de områder, hvor banderne færdes.

- Generelt set skal man opføre sig fornuftigt og eftertænksomt uden at ændre for meget på sin opførsel, lyder det overordnede råd.

- Men når man færdes i de områder, hvor der erfaringsmæssigt er lidt for meget knald på, skal man måske kaste et ekstra blik over skulderen, så man ikke bevæger sig ind i et minefelt, siger han, og han opfordrer til at se på hvem der ellers er på gaden.

- Hvis man ser en samling personer, der kunne tilhøre en form for bandestruktur, eller hvis man fornemmer, at der er noget under optrapning, skal man undgå at opsøge det og gå en bue udenom. Men det er mest af alt en fingerspidsfornemmelse, siger han.

Lad være at spille stærk mand
Flere vidner har tidligere beskrevet, at de er blevet passet op af bandemedlemmer på Nørrebro og er blevet tjekket for tatoveringer eller lignende, der kunne indikere, at de var en del af rockermiljøet. En journalist fra Berlingske Tidende oplevede selv en sådan form for visitering fredag aften, på trods af politiet i sidste uge satte flere betjente ind i kampen mod banderne.

Skulle man blive passet op af bandemedlemmer, skal man ifølge Per Larsen forholde sig stille og roligt og ikke være bange for at spille kujon.

- De (bandemedlemmerne) er en smule tyndhudede, og deres reaktion er fuldstændig uberegnelige, derfor skal man på ingen måde spille stærk mand. Hvis man havner i situationen, skal man prøve at komme ud af det uden nogen som helst form for provokation. Det lyder kyllingeagtigt, men punkt et skal man helst undgå at få kontakten, og får man den, skal man tage det rimelig afslappet for ikke at give anledning til noget, siger han.

Om man skal lade dunjakke og hættetrøje blive hjemme, vil Per Larsen ikke svare på.

- Det er tilfældighedernes spil, og man kan ikke give noget skræddersyet svar på, hvordan man skal klæde sig, siger chefkriminalinspektøren.

Her skyder banderne

Røde punkter: Uopklarede sager / Grønne punkter: Helt eller delvist opklarede sager


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser