Pensam: "Ikke, fordi vi bakker op om diktaturer"

Direktør Helen Kobæk kan se det etiske dilemma ved at investere i korrupte og udemokratiske afrikanske regimer. Alligevel vil hun ikke ændre sin investeringspolitik.

Pensam Direktør Helen Kobæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 360.000 pensionsordninger er involveret i investeringer i afrikanske korrupte regimer gennem Pensam, der bl.a. administrerer de pensionsordninger, der er knyttet til FOAs overenskomster. Direktør Helen Kobæk er øverste chef i Pensam, men selvom hun erkender dilemmaet, er hun ikke klar til at ændre sin investeringsstrategi.

Hvorfor investerer I i statsobligationer fra afrikanske lande, som er præget af korruption og udemokratiske ledere?

»Vi investerer i Emerging Markets over hele verden. Vi investerer i de lande, hvor der ikke er restriktioner eller forbud, som vi retter os efter. Det er vores retningslinjer. Hvis FN, EU eller Danmark beslutter, at der skal være sanktioner mod et land, så går vi ikke ind i det. Hvis ikke det skal blive en daglig diskussion, så er vi nødt til at have sådanne objektive holderegler, som vi objektivt kan gå ud og forfølge, hvis ikke det er i orden. Lidt fortegnet er alternativet, at vi ikke investerer i de lande, hvor der er en leder, som vi ikke kan lide. Det duer ikke, at vi kører en slingrekurs,« siger Helen Kobæk, direktør i Pensam.

Hvilke etiske overvejelser gør I jer, når I investerer i disse lande?

»Der er rigtigt mange på politisk niveau, der siger, at den eneste vej frem er at investere i disse lande - at det er deres eneste mulighed for at få vækst. Andre siger, at diktatoren nok vil bruge pengene til at slå enkelte befolkningsgrupper ihjel. Dén risiko er der jo, og den fornægter jeg ikke. Det er ikke, fordi vi bakker op om diktaturer. Men dilemmaet er, at når vi investerer i dem, så giver det bedre mulighed for vækst og demokratisering. Det er et dilemma.«

Kan du forstå, hvis jeres pensionsopsparere finder det mærkeligt, at deres penge havner i sådanne lande?

»Vores kunder forventer to ting af os. De forventer, at vi overholder og efterlever den investeringsetik, som har været diskuteret gennem årene – og så forventer de at få så stort investeringsafkast som muligt på deres pensioner. Det er en balance. Når vi spreder vores investeringer, er det netop for at sikre, at vi får det bedst mulige afkast alt efter, hvordan verden ændrer sig. Det er derfor, at vi har emerging markets som en del af vores investeringer.«

Kan du forstå, hvis de bliver overraskede over det?

»Der er ikke noget hemmeligt i det. Man kan se det hvert år på vores lister over, hvad vi har investeret i. Samtidig er det noget, som vi fortæller om, hvis der bliver spurgt ind til det,« siger Helen Kobæk.