Partier dybt splittet om Helmand-exit

Mens R og S kræver færre danske kamptropper i Helmand i 2011, vil DF fastholde de nuværende 750 Helmand-soldater.

Den britiske premierminister David Cameron har netop besøgt Afghanistan, og hans melding om tidligere tilbagetrækning sætter danske politikere under pres. Fold sammen
Læs mere

Udenrigsminister Lene Espersen (K) vil modtage vidt forskellige krav fra partierne bag Helmand-indsatsen, når hun i denne uge indleder forhandlinger om strategien for 2011.
Mens de Radikale kræver, at en dansk tilbagetrækning af kampsoldater skal indledes allerede næste år, står Dansk Folkeparti hårdt på, at det nuværende troppekontingent på 750 soldater skal bevares.

I en situation, hvor en række lande taler om at påbegynde tilbagetrækning næste år, advarer udenrigsordfører Niels Helveg Petersen (R) kraftigt imod »at stå tilbage på perronen som den sidste tinsoldat«.

»Vi skal lægge mere vægt på træning, uddannelse af afghanske sikkerhedsstyrker og begynde en reduktion af vores tilstedeværelse af kamptropper i 2011. Det går vi til forhandlingerne med,« siger Niels Helveg Petersen.

Udenrigsordfører Jeppe Kofod (S) peger på, at partiformand Helle Thorning-Schmidt (S) for længst har tilkendegivet, at partiet ønsker færre kampsoldater i Helmand-provinsen i 2011.

»Det er det, vi går til forhandlinger med. Nu må vi se, hvad regeringen kommer med, men det er vores udgangspunkt,« siger Jeppe Kofod.

Under et besøg i Helmand-provinsen har den britiske premierminister David Cameron netop udtrykt forsigtig optimisme om mulighederne for at begynde at trække britiske soldater hjem allerede næste år.

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) har traditionelt talt for, at de danske soldater skal følge briterne, men han advarer mod at bruge Cameron som argument for en dansk troppereduktion næste år. De 750 soldater i Helmand-provinsen skal fastholdes, fordi det svarer til en bataljonsstørrelse.

»Det er let for englænderne at skære nogen væk, for de er så mange. Det er ikke let for os, for så ændres vores situation dramatisk. Det er vores budskab, og jeg går også ud fra, at det er regeringens budskab,« siger Søren Espersen.

Lene Espersen opfordrer partierne til at lade være med at tale sig fra hinanden. Hun peger på, at der før NATO-topmødet var enighed om alliancens strategi om, at afghanerne selv overtager sikkerhedsansvaret efter 2014.

»Vores opgave skal gå fra at være mere kamporienteret til at være mere orienteret om træning. Det er den vej, vi skal forsøge at føre forhandlingerne med partierne, fordi der er meget forskellige tilgange til, hvordan den danske indsats skal være i årene fremover,« siger Lene Espersen.