Overblik: Her er Morten Østergaards krav til Mette Frederiksen

Nej til paradigmeskifte, uafhængighed af DF og ny uddannelsespolitik. Morten Østergaard har stillet en række krav til Mette Frederiksen, som hun skal opfylde, hvis de Radikale skal støtte hende som statsminister. Få overblik over de Radikales krav her.

I dagens Berlingske stiller Morten Østergaard endnu et krav til Mette Frederiksen. Hun skal tage et opgør med centrale dele i det såkaldte paradigmeskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

»Et helt definerende moment for dansk politik«.

Det er Kristian Thulesen Dahls reaktion på det nye krav, som de Radikales partileder, Morten Østergaard, stiller til Mette Frederiksen i dagens Berlingske.

Morten Østergaard kræver, at Mette Frederiksen skriftligt skal forpligte sig til at øge integrationen af flygtninge i Danmark.

Kravet er et af flere, som Morten Østergaard de seneste måneder har stillet. Bliver kravene ikke opfyldt, vil de Radikale ikke støtte Mette Frederiksen som statsminister ved det kommende folketingsvalg.

Her får du et overblik over nogle centrale krav.

Opgør med paradigmeskiftet

Morten Østergaard stiller krav om, at Mette Frederiksen skriftligt skal forpligte sig til at øge integrationen af flygtninge i Danmark. Dermed skal hun tage et opgør med centrale dele af det såkaldte paradigmeskifte, som blev vedtaget med finansloven for 2019.

Målet med paradigmeskiftet er, at udlændingepolitikken fremfor at integrere flygtninge skal forberede dem til hurtigst mulig hjemsendelse.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog sammen paradigmeskiftet. Men hvis en potentielt kommende S-regering støtter det, får de ikke støtte fra de Radikale.

»Mette Frederiksen skal nu beslutte, hvad hun vil. Vil hun drive en regering baseret på den enighed, hun har med Dansk Folkeparti? Så må hun appellere til, at Kristian Thulesen Dahl gør hende til statsminister. Vil hun basere sig på os? Så skal der være en ny politisk retning for Danmark, og det gælder i høj grad integrationspolitikken,« siger Morten Østergaard i dagens interview med Berlingske.

Uafhængig af Dansk Folkeparti

Det er ikke første gang, Morten Østergaard ytrer kritik af Mette Frederiksens udlændingepolitik.

Ved Folkemødet på Bornholm lovede Morten Østergaard sine vælgere, at han ikke peger på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hendes udlændingepolitik bliver afhængig af Dansk Folkeparti.

»Jeg vil garantere, at vi efter næste valg kun støtter en regering, der vil gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik,« sagde Morten Østergaard i sin folkemødetale.

Kravet kom efter, at Mette Frederiksen havde præsenteret planen om at danne en etpartiregering, hvis Socialdemokratiet vinder valget.

I maj 2018 fastslog han desuden, at de Radikale vil have indflydelse på udlændingepolitikken for at støtte Mette Frederiksen som statsminister.

Uddannelsesloftet skal fjernes

I juni 2018 sagde Morten Østergaard, at Mette Frederiksen skal »sadle om« når det kommer til uddannelsespolitikken.

Han vil bl.a. have fjernet uddannelsesloftet, der begrænser muligheden for at tage to uddannelser på samme niveau, eller en uddannelse på lavere niveau, end en man allerede har.

Morten Østergaard har sagt, at det er »afgørende for, at de Radikale kan støtte en regering«, og at uddannelsespolitik er »hjerteblod« for de Radikale.

Større økonomisk råderum

Morten Østergaard kræver et større økonomisk råderum for at støtte en socialdemokratisk regering, og han kræver, at Mette Frederiksen konkret viser, hvordan hun vil øge råderummet.

Under Thorning-regeringen havde partierne stridigheder om den økonomiske politik.

»Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering, og den skal give mulighed for, at vi kan stoppe med besparelser på uddannelse, og at vi kan investere i den grønne omstilling, og det kræver altså, at råderummet bliver større, end det er i dag«, sagde Morten Østergaard i efteråret 2018 til Avisen Danmark.

Mål for CO2-udledning

Når det kommer til klimapolitik, har Morten Østergaard et »ufravigeligt« krav til Mette Frederiksen. Hun skal sætte et forpligtende mål for, hvor meget CO2-udledningen skal reduceres i Danmark inden år 2030.

»En ny regering skal sætte et forpligtende klimamål, og hvis ikke Mette Frederiksen vil det, så vil vi være imod, at hun danner regering,« har Morten Østergaard sagt i et interview med Information.