Ordførere efter forsvarsministers skandaleinterview: »Det virker fuldstændig amatøragtigt«

Et interview i december mellem en Ritzau-journalist og forsvarsminister Trine Bramsen gik grueligt galt, da ministeren blev vred og stormede ud. Nu kritiserer flere borgerlige politikere Bramsens håndtering. Ifølge Trine Bramsen er det kun naturligt, at oppositionen kritiserer regeringen.

»Det er vel meget naturligt, at der er kritik fra en opposition,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), der ikke er overrasket over kritikken fra blå blok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diktatorisk, kontrollerende og amatøragtigt.

Sådan beskriver flere borgerlige ordfører nu forsvarsminister Trine Bramsens (S) håndtering af et mislykket interview, der fandt sted i begyndelsen af december.

Det var Ritzau-journalisten Thomas Hee, der skulle have et interview med den nye forsvarschef general Flemming Lentfer, som tiltrådte sin nye stilling 1. december 2020.

Interviewet skulle handle om Flemming Lentfer som person og hans plan med forsvaret. Interviewet kunne dog ikke foregå på tomandshånd, da forsvarsminister Trine Bramsen insisterede på at deltage.

Her svarede hun gentagne gange på spørgsmål, som Ritzaus journalist stillede direkte til generalen, og undervejs forlod Trine Bramsen endda i vrede sit eget kontor, fortæller Thomas Hee til netavisen OLFI.

Og nu møder Trine Bramsens håndtering forargelse blandt forsvarsordførerne i blå blok.

»Jeg er dybt, dybt forundret. Det her handler dybest set om, hvorvidt Trine Bramsen har tillid til sin nye forsvarschef. Når hun har brug for at være til stede, når forsvarschefen interviewes, så må jeg sige, at der er noget, der er helt, helt galt,« lyder det fra Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt.

Ifølge Lars Christian Lilleholt vidner Trine Bramsens håndtering af sagen om, at hun i høj grad har brug for at kontrollere sine ansatte og om manglende tillid til den nye forsvarschef.

»For mig at se virker det fuldstændig amatøragtigt. Det er nærmest diktatorisk. Det er meget besynderligt, og man skal også ende med en forsvarschef, som ikke bør have brug for en babysitter,« siger han.

Efter at Trine Bramsen flere gange afbrød journalist Thomas Hee, nævnte han for hende, at det forstyrrede, og at interviewet ville fungere bedre, hvis hun lod være med at svare på de spørgsmål, som blev stillet til forsvarschefen.

Dernæst forlod Bramsen ministerkontoret og kom tilbage med en pressemedarbejder, som var til stede under resten af interviewet.

Tre dage senere, fredag den 4. december, skulle Thomas Hee have interviewet Trine Bramsen om Forsvarets Efterretningstjenestes årlige risikovurdering, men det interview blev ikke til noget, eftersom Trine Bramsen ifølge en pressemedarbejder havde følt sig ydmyget på sit eget kontor.

»Det er noget, vi kun kender fra andre lande, som vi normalt ikke sammenligner os med. Det er et spørgsmål om ytringsfrihed. Jeg undrer mig stærkt over, at ministeren har så stort et behov for at kontrollere en forsvarschef,« siger Lars Christian Lilleholt.

Indskrænket åbenhed

Også i Liberal Alliance vækker Trine Bramsen undren. Ifølge forsvarsordfører Henrik Dahl (LA) vidner det dog ikke umiddelbart om manglende tillid, men i stedet om dårlig håndtering af hele sagen.

»Det er mest en kæmpe PR-katastrofe for ministeren. Den måde, sagen håndteres på, er det værste man kan gøre,« siger han.

For De Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, kommer sagen ikke som nogen overraskelse.

»Åbenhed og frihed er bare blevet indskrænket fuldstændig vildt under den her regering. Det er jo en overdreven form for kontrol,« siger han.

Niels Flemming Hansen peger især på, at Forsvarsministeriet ofte er udfordret på manglende åbenhed, og at forsvarsordførerne generelt oplever en meget udpræget form for kontrol og lukkethed.

»Det her svarer til, at jeg sad som bestyrelsesformand i en virksomhed og ikke havde tillid til direktøren. Jeg sidder tilbage med følelsen af, at der er en manglende tillid,« lyder det.

Berlingske har sendt forsvarsordførernes udtalelser til Forsvarsministeriet og spurgt Trine Bramsen, hvad hun mener om kritikken fra de borgerlige ordførere.

»Jeg har ikke set det. Men jeg tænker ikke, at det er overraskende. De benytter enhver anledning til at prøve at kritisere, så det er sådan set ikke overraskende for mig. Da der var store skandaler og kritik fra Rigsrevisionen, da handlede det om, at der ikke blev gjort nok, og da der skulle vælges ny forsvarschef, var der spørgsmål om, hvorvidt det var den rigtige. Det er vel meget naturligt, at der er kritik fra en opposition,« siger hun til Berlingske.