Opsparer: Pensionskassen har et ansvar

Erik Birk Madsen er ingeniør og pensionsopsparer i ISP, der investerer i en række udemokratiske og korrupte afrikanske regimer. Han finder det uetisk og uacceptabelt.

Pensionsselskaberne kan ikke løbe fra ansvaret, når de ved at købe statsobligationer låner penge til statsbudgettet i problematiske afrikanske regimer. Sådan lyder beskeden fra en pensionsopsparer Erik Birk Madsen, der selv ufrivilligt og uden at vide det er havnet i en etisk klemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en forstad til Odense bor pensionsopsparer Erik Birk Madsen, og han føler sig taget ved næsen. Dannebrogsvimplen flagrer fra flagstangen i midten af haven, hvor græsset er grønt og nyslået. Selvom overgrebene i DR Congo virker, som om de sker i en anden verden, så er den 59-årige ingeniør uden at vide det blevet forbundet med dem. Erik Birk Madsens pensionskasse ISP har nemlig investeret fem millioner kroner i statsobligationer fra netop DR Congo.

Det finder han uetisk og uacceptabelt.

- Pensionskasserne er nødt til at vurdere land for land, hvordan staterne agerer i forhold til deres egne borgere. Et overgreb på én borger er i virkeligheden for meget, men det er jo let at pege fingre, når jeg sidder i Danmark, der har haft demokrati i mange år. For mig går grænsen derfor ved, om der fra statens side er systematiske overgreb på civilbefolkningen, siger han.

Erik Birk Madsen havde aldrig tænkt over, at hans pensionsopsparing kunne være sat i etisk problematiske investeringer. I idégrundlaget for ISP står der, at pensionskassen ”tilstræber en høj moral og social forståelse både i forretningssammenhænge og over for medlemmerne”, men Erik Birk Madsen har svært ved at genkende de fine ord i investeringerne i f.eks. den Demokratiske Republik Congo.

- Det er svært at komme uden om korruption i Afrika, så det kan jeg forstå, at der er i de lande, som der bliver investeret i. Men overgreb mod befolkningen - det har jeg svært ved at leve med, og jeg overvejer nu, om jeg skal konfrontere pensionskassen med min viden om det, de gør, siger han.

Er du blevet ufrivilligt medskyldig?

- Nej, ikke umiddelbart, for jeg vidste det ikke. Pensionskassen har derimod et ansvar, for de vælger aktivt, hvor de investerer deres penge, lyder den klare besked fra ISP-opspareren.

For Erik Birk Madsen er etik ikke bare tom snak. Han vælger bevidst fairtrade-kaffe, og når han i supermarkedet kan vælge mellem danske og spanske æbler, køber han de danske. Her føler Erik Birk Madsen sig mere sikker på overenskomster, arbejdsvilkår og sikkerheden bag produktionen er i orden, og det vil han gerne støtte op om. Han havde da også en klar forventning om, at pensionsselskabet ville leve op til deres fine ord om moral.

- Vi skal forsøge at behandle hinanden ordentligt her i verden. De steder, hvor statsmagten ikke behandler sin befolkning ordentligt, skal vi ikke investere, før de gør det. For mit vedkommende skal ISP ikke maksimere afkastet for enhver pris. Det er uacceptabelt. Personligt ser jeg hellere, at vi er ude af de lande, og pensionen så bliver lidt mindre, siger han.

Derfor køber han ikke pensionsselskabets undskyldninger om, at investeringerne blot følger internationale investeringer, og at det i øvrigt er "en forsvindende del" af de forvaltede pensionsmilliarder, der bliver investeret i statsgæld i de pågældende lande, sådan som adm. direktør Søren Krambeck Nielsen fra ISP har forklaret til Berlingske.

Blodobligationer: Se Mads Nissens billeder fra DR Congo

Det er for let at sige, mener Erik Birk Madsen.

- Det kan være vanskeligt at få lavet FN-konventioner, fordi rigtigt mange lande skal være enige om det, og jeg mener, at man som pensionskasse har en forpligtelse til at undersøge, hvordan et land behandler sine borgere, når man investerer i landets statsobligationer. Hvis undskyldningen er, at det er forsvindende lidt, der investeres - hvorfor så overhovedet gøre det?, spørger han.

Web-tv: Tag med til DR Congo