Opkald til lægevagten båndes fra i dag

Fra i dag begynder Region Hovedstaden automatisk at bånde samtaler mellem patient og lægevagt. Det skal sikre bedre kvalitet og retssikkerhed for alle parter, hvis noget går galt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i dag optages alle samtaler mellem patienter og lægevagter i Region Hovedstaden. Derfor vil man nu få beskeden ”bemærk, at telefonsamtalen med lægen bliver optaget og gemt”, når man ringer op.

Optagelserne skal bruges i eventuelle klagesager, men også til at sikre kvalitetsudvikling, uddannelse af læger og bedre patienttilfredshed fremover.

Optagelsen af samtalerne blev vedtaget sidste sommer, blandt andet efter historier i Berlingske Tidende-serien "I lægens hænder" om, hvordan såvel læger som patienter stod uden mulighed for at dokumentere, hvad der rent faktisk var sagt og sket under telefonsamtalerne.

1-årige Christian belyste behov

Optagelsen af samtalerne blev vedtaget sidste sommer, blandt andet efter historier i Berlingske Tidende om, hvordan såvel læger som patienter stod uden mulighed for at dokumentere, hvad der rent faktisk var sagt og sket under telefonsamtalerne.

Sagen om den 1-årige Christian Jim Andersen, der døde med et ætsende batteri i halsen trods kontakt med adskillige vagtlæger, belyste behovet for dokumentation. Uden bånd kunne familien ikke bevise, at de rent faktisk som påstået flere gange havde gjort opmærksom på muligheden for at Christian havde slugt et batteri.

- Optagelserne er værdifulde, fordi de stiller både læger og borgere bedre ved behandlingen af eventuelle klagesager. Samtidig har vi en forventning om, at det løfter lægernes serviceniveau og måske også tonen i samtalen, siger Vibeke Storm Rasmussen (S), regionsrådsformand.

Region Hovedstaden regner med, at båndene vil blive inddraget i mellem 50 og 100 klagesager årligt. Udgiften til teknikken og drift er cirka 177.000 kroner årligt.

Da Berlingske Tidende beskrev sagen om Christian Jim Andersen i juni 2009 havde kun to regioner et optagesystem. Nu har alle regioner indført eller indfører snarest båndoptagelser af vagtlægesamtaler.