Omstridt aftale om forældreindkomst og unges fremtid blusser op på ny: Den er »dårlig og dyr«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Gymnasieaftalen skabte stor debat, da den blev vedtaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi genbesøge debatten om gymnasieaftalen, der endnu engang blusser op, idet 14 gymnasier går stik imod Danske Gymnasiers opfordring til at fastholde aftalen.

Derudover skal vi forbi Danmarks mest værdifulde selskab, der har rundet en milepæl og kommer i selskab med selskaber som Coca-Cola og Meta/Facebook.

Vi skal også runde et billede af et mistænkeligt skib, der måske kan have noget at gøre med gaslækagen på Nord Stream-gasrørledningerne.

Så mange kvadratmeter har de høje renter kostet

Højere renter og inflation betyder færre kvadratmeter til boligkøberne. Det er ganske enkelt blevet dyrere at være boligejer.

En typisk familie med to forældre og to børn har således fået skåret et betydeligt antal kvadratmeter af de realistiske boligambitioner i løbet af det seneste år, viser en analyse fra Finans Danmark.

Og varmekilden har samtidig fået en noget større rolle i forhold til, hvor mange kvadratmeter vi kan købe.

Mens et gasfyr tidligere gav råd til flere kvadratmeter, er situationen nu omvendt. I stedet får man mindre plads, idet gasprisen er steget væsentligt mere end fjernvarme – og dermed æder en større del af rådighedsbeløbet.

Du kan læse mere om de tabte kvadratmeter i Berlingske her.

Et mystisk og mørklagt skib viste sig kort før gaslækage – hvem var det?

Vi ved, at det var kraftige eksplosioner, der sprængte hul i Nord Stream-gasrørledningerne, men derudover har de danske myndigheder været sparsomme med oplysninger.

Nu kan Berlingske for første gang vise billeder af et mystisk skib, der to dage før eksplosionerne sejlede tæt på det sted, hvor gaslækagen på Nord Stream 2 opstod.

Skibet havde slukket sin positionssender – også kaldet et mørklagt skib – og derfor har det for forskere på DTU krævet satellitbilleder for at kunne finde og vise skibet.

Tidligere har et amerikansk selskab også registreret mørklagte skibe ved Nord Stream-ledningerne.

Skibet er cirka 200 meter langt og er observeret omkring 15 kilometer nord for lækken.

Du kan læse mere om det mørklagte skib her.

Novo Nordisk er på vej mod erhvervslivets verdenselite

Novo Nordisk har rundet en milepæl, der sender selskabet ind i top-30 af verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber.

For anden dag i træk rundede det danske medicinalflagskib en markedsværdi på svimlende 2.000 milliarder kroner.

De seneste kursstigninger gør Novo Nordisk mere værd end både Coca-Cola og PepsiCo, og selskabet begynder at nærme sig virksomheder som Meta – selskabet bag Facebook – og Bank of America.

Selvom det ikke har været nogen let vej for medicinalgiganten i en branche, hvor udvikling af nye produkter nemt kan tage ti år, har topchef Lars Fruergaard Jørgensen altså formået at bygge videre på det fundament, som hans forgængere i topledelsen lagde.

Det kan du læse mere om i Berlingske her.

Dyb splittelse om gymnasieaftale blandt rektorer: »Den er dårlig og dyr«

I et fælles opråb står 14 rektorer frem og kritiserer den aftale, der fordeler elever efter forældrenes indkomst, skriver Jyllands-Posten.

Det sker, alt imens organisationen Danske Gymnasier opfordrer partierne i regeringsforhandlinger til at fastholde elevfordelingen, viser et brev til partilederne.

Altså er der altså splittelse mellem landets gymnasieledere om, hvorvidt aftalen skal skrottes eller fortsætte som planlagt.

En af initiativtagerne til kritikken er rektor Mette Trangbæk fra Greve Gymnasium.

»Mest af alt synes vi, at elevfordelingen skal væk, fordi den er dårlig og dyr. Den løser ikke de problemer, som den adresserer,« siger hun til Jyllands-Posten.

I stedet ønsker rektorerne, at unge skal have karaktersnittet 6 for at kunne komme på gymnasiet.

Formand for Danske Gymnasier Henrik Nevers anerkender over for Jyllands-Posten, at der ikke er 100 procent enighed blandt rektorerne i spørgsmålet, men peger samtidig på, at gymnasierne også har forskellige interesser.

Fordelingen af gymnasieelever træder først i kraft fra sommeren 2023, mens den blev vedtaget i juni 2021. Siden da har der været massiv politisk debat om aftalen.

Du kan læse mere hos Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Højesteret afsiger dom i Roskilde Bank-sag: Erstatningssagen mod flere personer fra Roskilde Bank bliver afgjort klokken 12. I Østre Landsret blev de sagsøgte frifundet, men det statslige selskab Finansiel Stabilitet ankede sagen til Højesteret.
  • Retssagen mod Morten Messerschmidt fortsætter: I Retten på Frederiksberg fortsætter sagen mod DF-formand Morten Messerschmidt, der er tiltalt for misbrug af EU-midler.
  • Kongelige smykker på auktion: En række smykker fra den danske kongefamilie sættes på auktion hos Bruun-Rasmussen. Auktionen begynder klokken 16.