Om to timer er det slut

Opdateret 17.05 Det er alle mod Kina bag de lukkede døre ved klimaforhandlingerne i Bella Center i øjeblikket, erfarer Berlingske.dk. En afklaring ligger få timer væk.

Det er ifølge mange kilder Kina, som har smidt grus i maskineriet under klimaforhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Attila Kisbenedek / AFP

Det er knald eller fald ved FNs klimatopmøde i København lige nu. Om et par timer vil verden vide, om det blev succes eller fiasko i København, erfarer Berlingske Tidende.

Statslederne overnatter ikke i København, selvom det tidligere fredag forlød fra EUs miljøkommissær, at FN havde bedt dem om det, erfarer Berlingske.dk. Hvis de ikke er enige om to timer, tager de hjem med uforrettet sag.

En talsmand for FN afviser også, at FN har bedt statslederne om at overnatte.

Benhårde forhandlinger

Lige nu er situationen den, at Kina er isoleret over for Europa og USA, som sammen med afrikanere og andre u-lande insisterer på, at kineserne må bevæge sig yderligere i klimapolitikken.

Men lige nu ser det sort ud, forlyder det fra en kilde med adgang til forhandlingslokalet. Efter to forhandlingsrunder, der begyndte i morges klokken otte, var frustrationerne blandt især de europæiske lande udtalt. Men den amerikanske præsident Barack Obama insisterede på at tage en tredje forhandlingsrunde, som gik i gang for kort tid siden. Og nu er det knald eller fald.

Men selvom forhandlingerne snart vil være overstået, så har det alligevel fået den amerikanske præsident til at udskyde sin afrejse. Lukningen af Øresundsbroen, som vil finde sted, når Air Force One letter fra København på ubestemt tid.

Sarkozy er frustreret

Det danske formandskab har kogt problemerne ved klimaforhandlingerne ned til to sider, hvor der er kompromisforslag på alle områder. Og fornemmelsen i det lille forhandlingslokale med 26 af verdens absolutte topledere er, ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, at kan man ikke komme videre fra dette grundlag, så er der ingen grund til at fortsætte forhandlingerne, som kilder betegner som usædvanligt hårde.

Især Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy er ifølge Berlingske Tidendes oplysninger voldsomt engageret og frustreret over Kinas ageren i forhandlingslokalet. Det er spørgsmålet om gennemsigtighed – altså det internationale samfunds ret til at kontrollere, at aftalen bliver overholdt – der er den store anstødssten, men Kina har gjort knuder over snart sagt enhver formulering i forhandlingerne, erfarer Berlingske Tidende.