Oliesheiker kræver penge for klimaaftale

Det olierige Saudi-Arabien kræver kompensationer for ikke at blokere for en klimaaftale. Klimaminister Connie Hedegaard har under besøg i landet forsøgt at sikre, at Muhammed-tegningerne ikke skader klimatopmødet.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard mødtes i denne uge med de personer i Saudi-Arabien, der står for klimapolitikken i kongedømmet. Her ses hun med den saudiske handelsminister Abdullah Alireza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Ebbensgaard/Scanpix

Verdens største olieproducent Saudi-Arabien kræver økonomisk kompensation for at bidrage til en global klimaaftale ved FNs klimatopmøde i København til december.

Det fik klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) ikke ændret på, da hun onsdag havde drøftelser i Saudi-Arabien som den første danske minister, efter at Muhammed-tegningerne i 2006 beskadigede Danmarks forhold til verdens førende muslimske magt betragteligt.

Hedegaard mødte de personer i Saudi-Arabien, der står for klimapolitikken i kongedømmet: Olieminister Ali Ibrahim Al Naimi og handelsminister Abdullah Alireza.

»Vi fik ikke flyttet på hinandens forhandlingspositioner. Men vi fik etableret en åben og god dialog,« siger Connie Hedegaard til Berlingske Tidende:

»Men jeg synes, at det er interessant, at et land, der har været kendt for sin religion, for sit syn på kvinder og for sin olie, nu begynder at tænke på, at de vil satse massivt på solenergi.«

I kraft af den store olieeksport har Saudi-Arabien selv bidraget kraftigt til klimaforandringer, som står til at ramme landet hårdt i form af ørkenspredning og vandmangel. Derfor har man indstillet dele af sin produktion af hvede og i stedet opkøbt landbrugsjord i lande som Pakistan og Sudan.

Trods Saudi-Arabiens olierigdom regnes landet i FN-sammenhæng som et udviklingsland. Og Saudi-Arabiens politik, når det gælder FNs klimapolitik, er uændret, at man kræver økonomisk kompensation for at deltage i en global klimaaftale. Det vil Connie Hedegaard ikke kommentere direkte, men hun siger dog: »Det står klart, at de rige lande, når det gælder midlerne til tilpasning til klimaforandringer, ikke vil give penge ud i det blå. Det skal være noget, der ændrer på praksis,« siger Hedegaard, som ikke vil sige, om det betyder, at Saudi-Arabien dermed vil kunne få del i disse midler.