Ørestadsbeboere frygter hærværk under klimatopmøde

Udsigten til 30.000 hårdhudede aktivister i baghaven bekymrer flere beboere i Ørestad, der i december lægger jord til det største topmøde på dansk grund nogensinde. Politiet håber på hjælp fra borgerne, når det går løs.

Chefpolitiinspektør Per Larsen stillede op i Bella Center, for at orientere beboerne i Ørestad om, hvad der kommer til at ske under klimatopmødet i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Aaes
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbrændte biler, smadrede ruder og tonsvis af affald i gaderne er nogle af de skrækscenarier, beboerne i Ørestad ser for sig, når FN's store klimatopmøde finder sted i december.

Det kom frem på et orienteringsmøde i Bella Center, hvor beboerne var mødt frem for at høre, hvad der sker med bydelen, når 12.000-15.000 topmødedeltagere og et måske endnu større antal aktivister, kommer på besøg.

- Hele København inviterer til stor fest, men det lyder på det hele som om, at det er os, der hænger på efterregningen, siger Jonathan Herrik, der bor i V-huset kun 300 meter fra Bella Center, der lægger lokaler til topmødet.

Flere af deltagerne på gårsdagens beboermøde var urolige for, om de kommer til at betale for smadrede biler og ruder, hvis det ikke lykkes politiet, at tøjle de mange demonstranter, der uværgeligt vil forsøge at komme tæt på topmødet.

Som det var tilfældet under urolighederne efter rydningen af ungdomshuset, er det beboerne selv der dækker de skader, der måtte opstå som følge af hærværk på biler, huse og cykler.

- Hvis topmødet bliver en succes, er der mange der står i kø for at tage æren. Men hvis det går galt, er det os, der står med problemet, siger Jonathan Herrik.

Politiet beder om hjælp
Chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Per Larsen, var også til stede på beboermødet, og han beroligede tilhørerne med, at Københavns politi er godt forberedt.

- Det her er den største opgave i politiets historie og vi får rigtig mange folk på benene. Vi har et par hundrede mand i gang med at planlægge sikkerheden under topmødet og vi forventer at det forløber fredeligt. Men hvis det ikke gør, er det selvfølgelig vores opgave at undgå skadevirkningerne og forhindre ballade, siger Per Larsen.

Chefpolitiinspektøren var ikke meget for at afsløre politiets foranstaltninger i detaljer, men det blev slået fast, at politiet i samarbejde med hjemmeværnet, kommer til at styre trafikken i området med hård hånd i de to uger topmødet varer - blandt andet ved hjælp af chikaner.

Samtidig vil der bliver opstillet massive betonblokke på fortorvet omkring hele topmødeområdet, så nogen ikke får den idé, at køre en 20 tons tung lastbil ind i Bella Center, som Per Larsen formulerede det.

Han appellerede samtidig til, at beboerne holder øjne og ører åbne, og tipper politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

- Vi har gode erfaringer med at alliere os med omverdenen i den slags situationer. Og vi har en bøn til beboerne om at være en del af sikkerheden omkring topmødet og hjælpe os, sagde han.

Bella Centers adm. direktør, Arne Bang Mikkelsen, lovede på mødet, at han ville undersøge forsikringsforholdene for beboerne i området, og holde et nyt møde i efteråret, når flere detaljer var på plads.

Samtidig lovede Udenrigsministeriets repræsentant på mødet, kontorchef Svend Olling, at notere sig borgernes bekymring om topmødets skadevirkninger.