Ørestadsbeboere frygter et nyt Hyskenstræde

Talrige politi- og hjemmeværnsfolk på gaden skal sikre, at klimatopmødet bliver en god oplevelse for Bella Centrets naboer i Ørestaden. Flere beboere er dog skeptiske over for, om politiet formår at tøjle hærværk og ødelæggelser.

Politiet vil sørge for, at bygherrer fjerne løse genstande, der kan bruges som kasteskyts, fra områdets byggepladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

»Hvor skal vi parkere vores biler, så de ikke bliver smadret?« »Bliver der ryddet om på byggepladserne, så aktivisterne ikke bare kan vade ind og forsyne sig med skyts?«

Spørgsmålene stod i kø, da Bella Center og Københavns Politi i går eftermiddag holdt informationsmøde for beboerne i Ørestad om, hvordan det kommende klimatopmøde kommer til at påvirke deres hverdag i de to uger, det står på. Og flere var urolige for, om politiet nu kan magte opgaven.

»Jeg ville ønske, at jeg havde tiltro til, at politiet kan klare opgaven. Men det kniber lidt, når man har set billederne fra Hyskenstræde, hvor politiet bare kiggede på, mens bøller hærgede løs,« siger Mikala Berg Dueholm, der er formand for ejerforeningen i VM Bjerget, der ligger lige over for Bella Center.

»Jeg er ikke nervøs for min personlige sikkerhed. Det drejer sig mere om hærværk på bygninger, fællesarealer og biler, og om politiet formår at notere identiteten på de personer, det drejer sig om, så vi kan rejse erstatning,« siger hun.

Chefkriminalinspektør Per Larsen afviser at sammenligne topmødet med det omfattende hærværk, der fandt sted, da banditter i maj uhindret fik lov til at smadre og overmale butikker og facader i Hyskenstræde i det indre København.

»Vi er utrolig godt forberedte denne gang. Området vil være plastret til med politi under hele topmødet, der hele tiden har tjek på, hvad der sker. Hvis nogen laver hærværk i området kaster vi os over dem, siger Per Larsen.

Han understreger, at politiet med regeringens »lømmelpakke« har fået endnu skrappere midler stillet til rådighed, hvis demonstrationerne under klimatopmødet skulle udarte sig til noget, der ligner ungdomshusurolighederne i 2007.

Skyts på byggepladser

Til stede ved informationsmødet var også Anders Hejlesen, politikommissær ved Københavns Politi, der er ansvarlig for den udvendige bevogtning af Bella Center.

Han lovede, at politiet vil sørge for, at bygherrerne i Ørestad rydder op på de byggepladser tæt på Bella Center, hvor der så sent som i går lå afskårne aluprofiler, flisebrokker og løse planker, som aktivister kunne tænkes at samle op: »Vi er i løbende i dialog med bygherrerne og har det helt klart som vores opgave at sørge for at forhindre, at nogen kan bruge de ting, der ligger rundt omkring,« siger Anders Hejlesen.

Dog opfordrede politiet beboerne til at parkere deres biler uden for Ørestaden 12. og 16. december, hvor to store demonstrationer sandsynligvis vil buldre gennem København.

Din Mening: Har politiet styr på klimatopmødet?

Frygter du også et nyt Hyskenstræde på Amager under klimatopmødet? Eller mener du politiet er parat til at tackle denne opgave?