Nyt epidemiråd kritiseres for at blive udpeget af regeringen: »Ligner trojansk hest« for regeringens interesser

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i dag er præget af både coronakrisen og krisen i USA.

Befolkningens støtte til statsminister Mette Frederiksens coronapolitik er faldende. (Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik, som blandt andet handler om covid-19, hjælp til fødestuer og opbakningen til Mette Frederiksen.

Opdaterede coronatal

Danskernes opbakning til statsministerens og regeringens kamp mod coronavirus daler, skriver avisen. Ifølge eksperter er den vigende tilslutning uundgåelig, efterhånden som krisen trækker ud.

Ifølge en undersøgelse foretaget af analysebureauet Moos-Bjerre, mente 81 procent af befolkningen sidste forår, at Mette Frederiksen har håndteret situationen med coronasmitte i Danmark »godt« eller »meget godt«. Det tal er nu faldet til 66 procent, viser en måling i perioden fra den 29. januar til den 2. februar 2021. Samtidig er andelen af danskere, der mener, at håndteringen er »dårlig« eller »meget dårlig« vokset fra 7 procent til 19 procent, altså næsten hver femte. Ifølge professor ved institut for statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, er den faldende opbakning til Mette Frederiksen udtryk for en begyndende metaltræthed i befolkningen.

»Det slider på en statsminister at være så meget i centrum. Og Mette Frederiksen har været rigtig meget i centrum,« forklarer han til Kristeligt Dagblad.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Nyt epidemiråd møder skepsis

Jyllands-Posten skriver i dag, at det bliver regeringen selv, der skal sætte navn på 5 af 11 medlemmer i en ny kommission, hvis formål ellers er at adskille politik fra sundhedsfaglige vurderinger. Det får kritik af jurister.

Den ny epidemikommission skal nemlig sikre, at det i fremtiden er tydeligt, hvad der er sundhedsfaglige anbefalinger, og hvad der er politiske ønsker, når nye restriktioner skal indføres for at bekæmpe epidemier.

Når kommissionen bliver befolket med så mange der er udpeget af regeringen selv, vil det gå ud over gennemsigtigheden.

»Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfaglighed, men hvor det i realiteten er ministerielle interesser, der bliver varetaget,« siger Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik ved Syddansk Universitet, betegner oplægget til kommissionen som »svagt« i sundhedsfaglig henseende.

Det nye organ vil bestå af 11 medlemmer. Fem udpeges af ministre – inklusiv formanden. Et medlem indstilles af hhv. Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed og Rigspolitiet. KL og Danske Regioner får en plads hver.

Hele historien kan du læse her i Jyllands-Posten.

Kræftpatienter får hjælp mod covid-19

Men der er også lyspunkter. Flemming Steen Pedersen skriver i Berlingske om en ny såkaldt antistofbehandling mod covid-19, der kan forbedre kræftpatienters overlevelseschancer væsentligt, samtidig med at den kan forkorte deres indlæggelsestider. Behandlingen er netop blevet godkendt i USA, og den vil også blive et tilbud til kræftpatienter i Danmark.

Professor i lungemedicin Jens-Ulrik Stæhr Jensen fra Herlev-Gentofte Hospital vurderer, at behandlingen vil kunne hjælpe kræftpatienter, patienter med svær lungesygdom og patienter med immundefekter, som gør, at de ikke selv danner antistoffer til at modvirke sygdommen.

Behandlingen benytter en kombination af to antistoffer – bamlanivimab og etesevimab – og vurderes til at kunne nedsætte risikoen for indlæggelse og død med 70 procent.

Tidligere drabschef tiltalt for brud på tavshedspligt

Dagbladet Politiken skriver i lighed med andre medier om den tidligere drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, der blandt andet er kendt fra opklaring af ubådssagen. Han står nemlig anklaget for uberettiget af have slået op i politiets sagsstyringssystem.

Politi Jens Møller valgte i går selv at orientere offentligheden om Statsadvokatens anklageskrift. I dette er han tiltalt for i alt fire overtrædelser i forbindelse med udgivelsen af sin bog »Opklaret – drabschefens erindringer« fra 2018.

I bogen fortæller han i detaljer om en række af sine største sager og deres efterforskningen. Anklageskriftet er endnu ikke tilgængeligt, men Jens Møller siger, at det i tre tilfælde drejer sig om brud på tavshedspligten, mens et fjerde forhold handler om stillingsmisbrug.

Bedre forhold for de fødende

Dagbladet Information skriver, at SF vil gøre op med »dybt kritisable« forhold på fødegangene. det skal blandt andet ske ved at tilbyde to overnatninger til fødende. Forbedringerne skal koste op mod 150 millioner kroner årligt, der blandt andet skal bruges til at ansætte flere jordemødre.

»Vi kan se, at forholdene på vores fødegange er dybt kritisable, og det har de været over en årrække. Den enkelte fødende føler jo, at det handler mere om at få dem videre i systemet, end det handler om at gøre fødslen til en god oplevelse,« udtaler Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Senere i dag

Der er i dag møde kl. 10.00 i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet forslag om ny epidemilov, og forslag om klimalov 2.0, forslag om national strategi for bekæmpelse af trafikstøj og forslag om national cykelstrategi.

En lang række selskaber og firmaer præsenterer deres årsregnskaber i dag, heriblandt Arla, DSB, ATP og medicinalfirmaet AstraZeneca.