Nyt anlæg skal føre København tæt på mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad

Amager Ressourcecenter planlægger at søge midler fra EU til et nyt anlæg, der skal opfange og fjerne CO2. Hvis det lykkes, vil København være snublende tæt på at indfri målsætningen om CO2-neutralitet i 2025.

Amager Bakke er en af Københavns store CO2-udledere. Hvis det lykkes at få tilskud fra EU til et nyt anlæg, kan udledningen reduceres med 95 procent i 2025. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amager Ressourcecenter (ARC) vil inden længe sende en ansøgning til EUs innovationsfond om tilskud på en milliard kroner til et nyt anlæg, der skal fjerne CO2 fra atmosfæren. Det oplyser TV 2 Lorry.

ARC planlægger at bygge anlægget, så det fra 2025 årligt kan indfange og fjerne op mod 500.000 ton CO2 fra Amager Bakkes udledning. Lykkes planen, vil det for Københavns Kommune være et stort skridt på vejen mod målet om at blive CO2-neutral i 2025.

»Vi har i København sat os det ambitiøse mål at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Hvis vi skal nå det, er vi nødt til at rykke nu for at nå det sidste stykke i mål. ARCs projekt med CO2-fangst har potentialet til at blive den teknologi, der får København i mål,« siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), til TV 2 Lorry.

Projektet er afhængigt af, at der fra politisk side sørges for, at de rette rammevilkår kommer på plads, og at ansøgningen om støtte fra EUs innovationsfond bliver godkendt. Lykkes det, vil 60 procent af udgifterne til etableringerne og driften af anlægget være finansieret i de første ti år.

Med anlægget kan Amager Bakkes udledning reduceres med op til 95 procent.

»Et projekt som det, vi søger om, ligger fuldstændig i tråd med Københavns og resten af landets klimaambitioner. Samtidig flugter CO2-fangst med anbefalingerne fra både Parisaftalen og FNs klimapanel. Derfor føler jeg mig sikker på, at vi med dette projekt har fat i den lange ende i forhold til den grønne omstilling regionalt, nationalt og internationalt,« siger ARCs direktør, Jacob H. Simonsen, til TV 2 Lorry.