Nye tider: Svenske politikere henter inspiration i Danmark

Borgerlige partier i Sverige kigger nu til Danmark, når de skal føre indvandrings- og retspolitik. Derimod mener de svenske socialdemokrater ikke, at der meget at hente hinsidan.

Svenske politikere kigger nu mod Christiansborg, når de skal udforme politik. Det gælder bl.a. integrations- og retspolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

I mange år har den danske opfattelse af svensk politik været, at svenske politikere er politisk korrekte og ikke tør se problemer med indvandring, integration og kriminalitet i øjnene.

Men det er måske ved at ændre sig.

Den svenske nyhedstjeneste TT, der svarer til Ritzau i Danmark, har talt med en række svenske politikere og iagttagere, og de siger, at svenske politikere er begyndt at kigge mod Danmark.

Særligt det store borgerlige parti, Moderaterne, og det indvandringskritiske Sverigedemokraterne lader sig inspirere af danske politikere, skriver nyhedsbureauet i artiklen, som har været bragt hos store svenske medier som Svenska Dagbladet og Sydsvenskan.

Johan Forssell, Moderaternes retspolitisk talsmand

»Vi bruger det, som fungerer i Danmark på dette område.«


Moderaterne har f.eks. foreslået dobbelt straf for visse former for banderelateret kriminalitet, mulighed for at indføre opholdsforbud i visse områder og visitationszoner, hvor politiet rutinemæssigt kan visitere borgere. Altsammen inspireret af den danske regerings såkaldte bandepakke.

»Når vi ser, at vi har et voksende problem i Sverige og en ny type utryghed, så er det klart, at vi bruger det, som fungerer i Danmark på dette område,« siger Johan Forssell, Moderaternes retspolitiske talsmand, til TT.

Han siger, at Danmark har en betydelig mere struktureret og langsigtet indsats mod banderelateret kriminalitet, end Sverige har, og at det er naturligt at lade sig inspirere af en politik, som virker.

Sverigedemokraterne og ghettopakken

Sverigedemokraterne har også ladet sig inspirere af den danske regerings ghettopakke, som har til formål at skabe tryghed, mindske kriminalitet og styrke integrationen i de såkaldte ghettoområder, hvor der bor mange indvandrere og efterkommere af indvandrere.

»Man har (i Danmark, red.) ikke været lige så bange for at løse problemerne med indvandring. Som det er nu, må vi nu bøde for, at vi i Sverige ikke har turdet løfte det, for nu har vi enorme problemer med skyderier, socialt belastede områder og æresvold. I Danmark er man ikke i nærheden af at have problemer i den størrelsesorden,« siger Henrik Vinge, der er gruppeformand for Sverigedemokraterne i Riksdagen.

Det borgerlige, grønne midterparti, Centerpartiet, har bl.a. ladet sig inspirere af den den danske arbejdsmarkedsmodel, kaldet flexicurity, som har til mål både at skabe sikkerhed for arbejdstagerne og skabe et fleksibelt, omstillingsparat arbejdsmarked.

»Danmark er både en kilde til inspiration og advarsel,« siger Martin Ådahl, arbejdsmarkedspolitisk talsmand.

Mens den danske arbejdsmarkedsmodel inspirerer Centerpartiet, så mener han, at den den danske indvandringsdebat er populistisk – en udvikling, han frygter, også kan ske i Sverige.

De svenske socialdemokrater siger derimod til TT, at man ikke kigger mod Danmark, når man skaber politik.