Nye køretøjer står stille i Helmand

De såkaldte infanterikampkøretøjer, der blev købt for et par milliarder kroner for at fragte soldater rundt med bedre beskyttelse og kraftig bevæbning holder mest på de fremskudte baser, mens deres mandskab »bliver brugt som pakæsler« i den grønne zone.

Besætninger fra Livgardens Bravo-kompagni på vej ud på patrulje fra den fremskudte base Budwan ud i Helmand-flodens grønne zone til fods i stedet for i deres infanterikampkøretøjer (lille billede herunder). Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarets nye, avancerede infanterikampkøretøjer, som til en samlet anskaffelsessum på knap to milliarder kroner netop er indsat i den danske kampgruppe i Helmand-provinsen, holder mest stille, mens deres dyrt uddannede besætninger bliver brugt som almindelige infanterister.

Køretøjerne, der ligner små kampvogne, er udstyret med en 35 mm kanon og med langtrækkende sensorer, som nat og dag afslører, hvad der rører sig omkring vognen. Desuden medbringer køretøjet en gruppe soldater, som er væsentligt bedre beskyttet i det nye køretøj end i nogen af Forsvarets pansrede mandskabsvogne.

Men trods deres kvaliteter er de ti infanterikampkøretøjer ikke meget i anvendelse. Delingsfører Lasse Olsen fra Livgardekompagniets 1. deling skønner, at hans deling har kørt måske 300-400 kilometer, og det inkluderer den ene opgave, hvor delingen er blevet brugt, som det var tiltænkt. I skrivende stund har ingen af køretøjerne affyret ét skarpt skud i Helmand.

Siden 10. marts, hvor infanterikampkøretøjerne blev parkeret ved kanten af Helmand-flodens grønne zone, har deres besætninger bevæget sig til fods mellem marker og kanaler og har været med til at bemande de fremskudte patruljebaser, der skal forhindre, at Taleban trænger igennem til hovedbyen Gerehsk. Lasse Olsens deling bemander den mest udsatte af baserne, Malvern, der ligger lige ned til Helmand-floden. Der er ingen mulighed for at køre med bæltekøretøjerne fra ørkenen til Malvern.

Bittert og frustrerende

»Det er ikke bare bittert, men frustrerende. Vores kørere og skytter, som vi har givet en betydelig uddannelse, bruger vi som pakæsler,« siger delingsføreren.

Chefen for den danske kampgruppe, oberst Flemming Mathiasen, bekræfter, at de 30 ton tunge bæltekøretøjer ikke udnyttes. »De bliver brugt, hver gang kompagniet forskyder (flytter sig, red.). Men det er rigtigt, at opgaven i høj grad er afsiddet patrulje (til fods, red.). De store, tunge pansrede køretøjer er ikke hensigtsmæssige i den grønne zone, hvor de vil smadre markerne. Men vi har glæde af deres store sikkerhed. Antallet af gange, hvor de har været anvendt i kamp, er ikke et succeskriterium,« siger obersten.

På et enkelt, men vigtigt punkt har besætningerne dog fået udbytte af de nye køretøjer. To af de ti køretøjer er inden for de sidste uger kørt på en improviseret sprængladning og en pansermine. I begge tilfælde undgik besætningerne personskade, selv om to vejhjul og kæder blev sprængt af ved eksplosionerne. De to køretøjer skal nu sendes retur til fabrikanten, Hägglunds i Sverige, hvor det skal undersøges, i hvilket omfang eksplosionerne kan have svækket køretøjernes struktur.

»Vi løser en stationær opgave i Green Zone, og det tror jeg også, næste hold hernede kommer til. Men samlet set er det trods alt bedre, at de holder her, end at de holder i Danmark,« konkluderer Lasse Olsen.

I alt 45 køretøjer, til en stykpris på godt 40 millioner kroner, blev besluttet indkøbt i forsvarsforliget fra 2005. Når opgaven ellers er den rigtige, skulle køretøjernes præcise kanon med programmerbar ammunition og køretøjets sensorer sammen med den stærke beskyttelse af infanteristerne om bord betyde en væsentlig styrkelse af Forsvarets evne til at bringe infanterister sikkert frem og til at bekæmpe en modstander.