Nye Borgerlige vil hive statsministeren i samråd efter Facebook-beslutning: »Ytringsfriheden vejer tungest«

Pernille Vermunds parti vil nu indkalde statsministeren i samråd. Mette Frederiksen skal redegøre for regeringens holdning til Facebooks beslutning om at give folketingspolitikere videre rammer for, hvad de må skrive på det sociale medie, end almindelige borgere må, når det kommer til at nævne aktivisten Tommy Robinson.

»Vi kan fra Christiansborg ikke nedbryde Facebooks monopollignende stilling, men vi bliver nødt til i lovgivningen at sikre politiske synspunkter mod forskelsbehandling, når platformen nærmest har monopol,« siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige vil nu indkalde statsministeren i samråd om Facebooks vilkår i Danmark.

Det sker efter flere eksempler på private konti på Facebook, der er blevet slettet som følge af opslag, der har nævnt den højreorienterede britiske aktivist Tommy Robinson. Trykkefrihedsselskabets formand, Aia Fog, og den kendte debattør Lars Hedegaard er blandt dem, der har fået deres profiler slettet.

Fredag slog Facebooks kommunikationschef, Peter Münster, fast, at almindelige borgere fortsat risikerer sanktioner, hvis de skriver Tommy Robinsons navn. Det gælder dog ikke folketingsmedlemmer, som gerne må nævne aktivisten og dermed har større spillerum end andre Facebookbrugere.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

»Det er et ekstremt brud på vores måde at tænke frihedsrettigheder på.«


Nye Borgerlige har derfor besluttet at hive statsministeren i samråd, hvor de vil drøfte Facebooks beslutning og det sociale medies generelle vilkår i Danmark. Det fortæller partiets presserådgiver, Mads Wibeck-Nilsson.

Partiet vil blandt andet bede Mette Frederiksen »redegøre for regeringens holdning til Facebooks begrænsninger af ytringsfriheden for borgere og den fri presse«.

Ifølge Pernille Vermund er det vigtigt, at der bliver reageret på Facebooks beslutning, som hun kalder »en skævvridning af magten«.

»Vi kan fra Christiansborg ikke nedbryde Facebooks monopollignende stilling, men vi bliver nødt til i lovgivningen at sikre politiske synspunkter mod forskelsbehandling, når platformen nærmest har monopol. Det er et nødvendigt indgreb over for en privat virksomhed i et samfund, hvor ytringsfriheden vejer tungest.«

Facebooks beslutning har fået flere politikere op i det røde felt. De mener, at Facebook »indskrænker ytringsfriheden« og kalder beslutningen »grotesk« og »under al kritik«. Pernille Vermund er ligeledes chokeret over udmeldingen, som hun kalder »creepy«.

Danske politikere er bekymrede over Facebooks beslutning om, at kun folketingsmedlemmer må omtale den højreorienterede aktivist Tommy Robinson uden risiko for at blive sanktioneret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Scanpix.

»Det er et ekstremt brud på vores måde at tænke frihedsrettigheder på. Det er jeg godt nok målløs over. Vi lever i et land, hvor vi har lige rettigheder. Jeg ved godt, at Facebook er et privat medie, og de må lave deres retningslinjer, som de vil, men hvad bliver det næste? Bliver det, at når man er kvinde, må man sige mere, end hvis man er mand? Eller hvis man er hvid, så må man sige mere, end hvis man er sort? Der er jo en grund til, at vores rettigheder er for alle. De må lave deres egne retningslinjer som privat medie, men det, synes jeg alligevel, er voldsomt,« siger hun.

I september indkaldte Nye Borgerlige første gang statsministeren til samråd om Facebooks vilkår i Danmark. Det endte med at være justistministeren, der i november mødte op til partiets spørgsmål.

Nye Borgerlige vil i det kommende samråd have statsministeren til at »redegøre for, hvordan det går med det arbejde, regeringen ville iværksætte, hvor der skulle ses på reguleringen af indholdet på og ansvaret for sociale medier«.