Ny Siemens vindmølle kan revolutionere vindindustrien

Siemens sætter skarp fokus på fremtidens vindmøller. Med en spritny mølle uden gearkasse kan Siemens revolutionere branchen. Giganten sætter en prototype af en 3 MW mølle i drift i Danmark i næste uge. Det internationale salg skydes i gang næste år.

I de seneste år har Siemens Wind Power i al hemmelighed udviklet den gearløse mølle på tre MW. I en hal i udviklingsafdelingen i hovedsædet har 20 ingeniører og andre udviklingsfolk siden 2005 arbejdet på prototypen på tre MW-møllen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Siemens
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale vindindustri er på vej ind en ny æra. En af branchens helt store producenter, Siemens, går helt nye veje og bryder med 30 års tradition for vindmølleproduktion. Nu lancerer Siemens en mølle uden gear. Det er en revolution i branchen, da gearkasserne hidtil har voldt mange problemer.

Berlingske Business kan i dag som de første løfte sløret for, at den tyske industrigigants største grønne virksomhed, Siemens Wind Power med hovedsæde i vækstbyen Brande, næste år introducerer den nye generation af store vindmøller på markedet. Det sker, når en række landmøller uden gearkasse bliver solgt til de første kunder.

Selskabet mener, at den nye og meget enklere mølle er konkurrencedygtig med den traditionelle mølle med gear, som selskabet vil fortsætte med at producere.

Siemens kan med sit nye tiltag distancere sig og få en fordel i forhold til konkurrenterne, herunder verdens største og næststørste mølleproducenter Vestas og amerikanske General Electric(GE), der ikke er så langt fremme i udviklingen.

Et stort fremskridt

»Efter at vi i halvandet år har testet gearløse møller, har vi tillid til, at denne teknologi kan blive et godt grundlag for fremtidens produktudvikling. Det her er et stort teknologisk fremskridt for Siemens. Vindmøller uden gearboks kan blive en betydelig sællert for os i fremtiden,« siger teknologichef Henrik Stiesdal fra Siemens Wind Power.

Et eksemplar af prototypen, der har en kapacitet på tre megawatt (MW), er netop blevet opstillet en halv snes kilometer uden for Brande. Efter planen begynder vindmøllens rotor i næste uge at snurre og producere el. Næste år planlægger Siemens at begynde salget af den nye vindmølle - med navnet SWT-3.0-101. Hvis det går efter planen, åbner Siemens for alvor det kommercielle salg af den nye mølletype i 2011.

Ny generator

I de seneste år har Siemens Wind Power i al hemmelighed udviklet den gearløse mølle på 3 megawatt (MW). I en hal i udviklingsafdelingen i hovedsædet har 20 ingeniører og andre udviklingsfolk siden 2005 arbejdet på prototypen på 3 MW-møllen.

Men her fire dage før klimakonferencen i København bliver indledt, løfter Siemens låget for fabrikshemmeligheden.

Fra vingespids til vingespids er der 101 meter, og møllen er monteret på et 90 meter højt tårn.

»Vi har udviklet en mølle med en ny generator, der har et kompakt og fremsynet design,« siger Henrik Stiesdal, der har været drivkraften i udviklingen af den nye vindmaskine.

Siemens har brugt 50 millioner kroner på prestigeprojektet gearløse møller. Det er et stort teknologisk skridt, og møllerne bliver ikke dyrere at fremstille end dem med gear, mener Siemens. I dag er det de masseproducerede vindmøllemaskiner på op til 2,5 MW med gear, der sælger bedst hos både Siemens og konkurrenterne.

»Vi tror på, at møllen uden gear vil komme til at udgøre en væsentlig del af det store marked for masseproducerede møller. Vi tager det første skridt i den høje ende af markedet, hvor priserne er højest,« siger teknologichef Henrik Stiesdal.

Fremtidens møller

Selv om Siemens ikke ønsker at oplyse noget om møllestørrelser, må det forventes, at Siemens vil deltage i kapløbet om at udvikle meget store vindmøller.

Henrik Stiesdal har tidligere udtalt, at branchen i de kommende år sandsynligvis vil udvikle vindmaskiner med en kapacitet på helt op til 5-10 MW.

Tyske Enercon er den eneste producent i verden, der i en årrække har produceret gearløse møller i et større antal. Blandt Kinas største firmaer i branchen, satser Goldwind ifølge de seneste oplysninger på at sætte storproduktion i gang på et tidspunkt. Hvis Enercon og Goldwind bliver i stand til at klare sig i konkurrencen med den nye supermølle fra Siemens, er der lagt op til en intensiveret kamp om kunderne på vindmarkedet.

Vestas har for kort tid siden bebudet, at de vil komme med en ny vindmølle på seks MW, men virksomheden har endnu ikke sagt noget om, hvornår den skal produceres.