Ny klimastrid i Venstres top

Folketingets formand, Thor Pedersen (V), kan ikke tilslutte sig regeringens vigtigste målsætning under klimatopmødet.

Foto: Lars Helsinghof Bæk

Mens regeringen kæmper en indædt kamp for at få succes ved den store FN-klimakonference, der begynder på mandag, lader Folketingets formand, Thor Pedersen (V), nu forstå, at regeringens topprioritet i forhandlingerne er helt hen i vejret.

Venstres nestor og mangeårige minister kan således ikke tilslutte sig målet om, at temperaturen på Jorden ikke må stige med mere end to grader.

Det er ellers den målsætning, som FNs klimapanel har anbefalet politikerne at følge, og som er selve omdrejningspunktet for regeringens bestræbelser på at få en ambitiøs klimaaftale på plads.

»Det (temperaturstigningen, red.) skal være højst to grader i forhold til, hvad temperaturen var i gennemsnit på kloden i den præindustrielle tid fra 1200 til 1750. Den temperatur kender man ikke. Det er højst besynderligt, at vi beslutter noget meget præcist - 2,0 - på den baggrund,« siger Thor Pedersen, der ikke mener, at politikerne skal give indtryk af, at de kan styre klodens temperatur.

For, som han siger, er der ingen »guddommelig magt, der har sagt, hvad temperaturen på kloden skal være«.

»Derfor hører det ikke til i den politiske verden, medmindre man tror, man er almægtig. Jeg tror ikke, jeg er almægtig,« siger Thor Pedersen.

Dermed skubber han yderligere til uroen i Venstre om klimapolitikken. I går skrev Berlingske Tidende, hvordan Thor Pedersen og en række andre medlemmer af Venstres folketingsgruppe på et møde i forgårs gik til angreb på regeringens klimapolitik, som de bl.a. mener griber ind i den personlige frihed. Imens sad partiets nye klimaminister, Lykke Friis, ifølge Berlingske Tidendes kilder og så lettere overrasket ud. Det blev ikke bedre, da Thor Pedersen i går i Danmarks Radios P1 direkte gav udtryk for sin skepsis over for klimasagen.

Oppositonen rystet

I oppositionen var opstandelsen i går stor. »Det viser, at klimaengagementet ikke stikker særlig dybt i Venstre. Det her bidrager ikke til at skabe et billede af et enigt dansk folketing, der vil kæmpe for klimaet,« siger S-formand Helle Thorning-Schmidt, der mener, at Thor Pedersen som folketingsformand har et særligt ansvar i sagen, hvor der er bred konsensus blandt partierne.

De Radikales leder, Margrethe Vestager, kalder sagen »pinlig«.

»Skaden er allerede sket. Min mailboks er fyldt med mails om, at det hele nok skyldes solpletter og andre ting,« siger hun og kræver, at statsministeren sætter Thor Pedersen på plads. SFs klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, kalder udmeldingerne »giftige« set i lyset af, at Thor Pedersen som Folketingets formand skal åbne en konference for parlamentarikere den 16. december.

»Med den kasket på kan man ikke sige hvad som helst. Det sender forvirrende signaler,« siger hun.

DF-leder Pia Kjærsgaard kaldte til gengæld Thor Pedersen for »lidt af en helt« og mente, at han talte på vegne af store grupper i alle partier.

Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra hverken statsministeren, klimaministeren eller COP15-ministeren, men politisk ordfører Peter Christensen (V) understreger, at regeringens mål er de samme som før.

»Vi tilslutter os den europæiske målsætning. Det har vi lavet et bredt forlig om, og det arbejder vi for,« siger han.