Ny klimaskuffelse truer i Mexico

COP16: Selvom videnskaben peger i retning af, at den globale opvarmning forværres drastisk, er der ikke udsigt til, at verdens lande vil gøre noget alvorligt ved problemet ved årets store klimakonference, COP16, i Mexico om 14 dage.

Arkivfoto: Smog over Mexico City.  Fold sammen
Læs mere

Selv om en historisk hedebølge i Rusland og en ligeså historisk oversvømmelseskatastrofe i Pakistan i år har kostet menneskeliv og massive ødelæggelser, er der intet, der tyder på, at verdens lande for alvor kan samle sig om at gøre noget ved den globale opvarmning, som formentlig udløste disse og andre naturkatastrofer.

De storpolitiske fronter i klimapolitikken er nemlig helt fastlåste forud for COP16, der begynder i Cancun i Mexico 29. november.

USAs præsident, Barack Obama, kan trods personlig velvilje ikke levere nævneværdige reduktioner i de amerikanske udledninger af drivhusgasser, og samtidig er Kina fortsat stålsat i sin afvisning af at lade sin nationale klimaindsats overvåge af det internationale samfund.

Danmarks klimaminister, Lykke Friis (V), understreger, at man derfor har langt mindre forventninger til COP16, end man havde til COP15 i København sidste år.

»Vi skal ikke måle Cancun på, om det lykkes at få den store forkromede aftale. Det ved alle, at vi ikke når,« siger Lykke Friis til Berlingske Tidende.

Hun påpeger dog, at det på en række delområder vil være muligt at opnå fremskridt.

De største forventninger er der til en aftale om sikring af verdens store skovområder, der har afgørende betydning for klodens klima.

Aftalen vil, hvis den falder på plads, give støtte til de store regnskovsnationer i Asien, Afrika og Sydamerika. Dog er der frygt for, at Brasilien vil kunne køre en sådan aftale af sporet.

Magtfulde Brasilien

Dette understreger billedet af et stadigt mere selvbevidst Brasilien, som også statsminister Lars Løkke Rasmussen har bekræftet i bogen »I orkanens øje«, der netop er udkommet. Heri gør statsministeren det klart, at Brasiliens netop afgåede præsident, Lula, spillede en central rolle, da COP15 kørte af sporet.

Udover skovaftalen håber man i Cancun at kunne finde penge til hurtig hjælp til klimamæssigt udsatte ulande.

Endelig håber man at kunne sikre en køreplan for de internationale klimaforhandlinger over de kommende år, således at man kan fortsat kan gøre sig forhåbninger om, at USA, Kina og andre store »klimasyndere« forpligter sig til at reducere deres udledninger af drivhusgasser på samme måde, som EU-lande og Japan har gjort det i Kyoto-protokollen.