Nu »ruller« debatten om fri hash i København igen

Københavns Borgerrepræsentation skal 19. september tage stilling til et forslag om forsøg med legalisering af hash – men socialdemokraterne på Christiansborg er på forhånd afvisende.

Canadas nylige legalisering af hash fejres her af en repræsentant for Quebec Cannabis Society. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christinne Muschi/Ritzau Scanpix

Skal den danske hovedstad have et forsøg med fri hash? Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation finder ikke ideen helt skæv.

Gyda Heding fra Enhedslisten kalder ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fri hash for »det eneste rigtige«. Politikeren fra Blågårdsgade har sat et forslag om fri hash til behandling på borgerrepræsentationens møde 19. september.

Kommunen kunne efter den kontroversielle plan indføre en såkaldt københavnermodel og herunder både stå for dyrkningen af cannabis og for salget.

»Nu har man i både USA, Canada og Portugal forsøgt at lave modeller, hvor man lemper reglerne, og det tænker vi også, at man skal gøre i København,« siger Gyda Heding.

Forslaget er sikret støtte fra Socialdemokratiet, SF, Liberal Alliance, de Radikale og Alternativet og dermed fra fem partier på tværs af borgerrepræsentationens politiske skel.

Ikke færre end 44 ud af Borgerrepræsentationens 55 medlemmer går ifølge TV 2 Lorry ind for en forsøgsordning med etablering af kommunale udsalgssteder med uddannet personale.

Det bliver et nej fra Borgen

Også overborgmester Frank Jensen har talt for en legalisering og argumenteret med kriminelle gruppers tab af kontrollen over markedet for euforiserende stoffer og altså mindre kriminalitet som helhed.

Men det hele ryger nok af bordet igen. Socialdemokraterne på Christiansborg vil ikke være med til en legalisering.

»Hash er forbundet med en lang række skadevirkninger, der kan få alvorlige konsekvenser for især psykisk sårbare og børn og unge med sociale problemer,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke til Jyllands-Posten.

»Vi har et ansvar for at hjælpe dem med at få en uddannelse. Og det gør vi ikke ved at legalisere hash, som forringer indlæringsevnen.«