Nu får vi svaret på, hvorfor Danmark gik i krig

Tirsdag formiddag præsenterer en forskergruppe fra Københavns Universitet den såkaldte »krigsudredning«, der skal afdække baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan i årene 1993-2004. Følg præsentationen her via TV-signal og liveblog.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Velkommen til Berlingskes liveblog fra præsentationen af den såkaldte krigsudredning. Få hér et hurtigt overblik over baggrunden:

Hvad handler det? Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan markerer et enormt skifte i dansk historie og udenrigspolitik. Og gennem to år har forskere arbejdet på den krigsudredning, der nu skal kaste lys over forløbet. Opgaven er "at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om Danmarks deltagelse i krigene og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden."   

Hvorfor sker det? I 2015 nedlagde den nytiltrådte V-regering den Irak-Afghanistan-kommission, som den tidligere SRSF-regeringen havde nedsat, og hvor bl.a. tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) stod på vidnelisten. Ifølge daværende justitsminister Søren Pind (V) havde det karakter af "personforfølgelse". I stedet bestilte blå blok den udredning, der fremlægges i dag.
Hvem står for arbejdet? Udredningen er udarbejdet af Rasmus Mariager, historiker og lektor på Københavns Universitet, og Anders Wivel, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Hvor præsenteres det? Udredningens hovedresultater præsenteres på Københavns Universitets Søndre Campus kl. 10.