Norsk politi tvivler på, at Anne-Elisabeth Hagen fortsat er i live

For første gang åbner norsk politi for, at den 69-årige milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen ikke længere er i live.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Siden hun forsvandt fra sit hjem i Lørenskog 31. oktober sidste år, har politiet ikke fået nogen former for livstegn fra hende.

Faktisk har der slet ikke været nogen kontakt mellem politiet og de formodede kidnappere siden sidste pressemøde 11. februar, fortalte efterforskningslederen i sagen, politiinspektør Tommy Brøske fra Øst Politidisktrikt, på et kort pressemøde torsdag middag.

Det bekymrer politiet.

»Det er naturligt for politiet at stille spørgsmål og betvivle, om hun fortsat er i live,« sagde Tommy Brøske.

»Der er god grund til at tro, at hun er udsat for en alvorlig strafbar handling,« tilføjede han.

Det kan være helt bevidst, at de formodede kidnappere ikke har givet tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Noget kan også været gået galt under den formodede kidnapning. Endelig kan det ikke udelukkes, at gidseltagerne ikke har modtaget politiets opfordring.

»Vi kan ikke udelukke, at vi fortsat kan modtage livstegn, og vi kan ikke udelukke ny kontakt fremover. Vi opfordrer endnu engang til at give tegn på, at Anne-Elisabeth Hagen fortsat er i live,« sagde han.

Politiet arbejder stadig ud fra den grundlæggende teori, at Anne-Elisabeth Hagen blev bortført fra sit hjem i Lørenskag den 31. oktober sidste år, men det er fortsat uklart, hvad der siden er sket med hende.

»Samlet set finder vi ikke grund til at ændre vores teori. Vi vurderer, at der fortsat er en overvægt af faktorer, der indikerer, at der at tale om en bortførelse, på baggrund af dokumenter, spor fra adressen og to fortsat uidentificerede personer, som er set om morgenen den 31. oktober,« sagde Tommy Brøske.

I alt har politiet fået 1.513 tips i sagen - men ingen af dem har dog ført til noget gennembrud. Alligevel er politiet meget taknemmeligt.

»Tips, der for nuværende ikke virker relevante, kan vise sig at blive det senere i efterforskningen,« pointerede politiinspektøren.

Mindst tre gange har de formodede kidnappere sendt budskaber til familien Hagen. Blandt andet gennem en type kryptovaluta, hvor familien har haft muligheden for at svare tilbage ved at betale små pengebeløb.

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, fortstår godt politiets udmelding torsdag.

»Familien er naturligvis bekymret over, at de ikke har modtaget livstegn fra Anne-Elisabeth, men de har fortsat et håb om, at hun lever, og at de får hende trygt tilbage,« siger han til VG.

Kidnapperne har fremsat et krav på knap 90 millioner norske kroner i form af kryptovalutaen Monero, men politiet har rådet familien til ikke at indgå i konkrete forhandlinger, før de har set bevis på, at hun er i live.

Der er foretaget kriminaltekniske undersøgelser både indendørs og udendørs i Hagen-parrets hjem - men der er ikke mange konkrete spor at arbejde videre med.

Politiet har heller ikke kunnet identificere de to personer, der blev fanget på overvågningskamera uden for Anne-Elisabeth Hagens mand Tom Hagens arbejdsplads om morgenen den 31. oktober. Den ene mand er mellem 180 og 188 cm høj og den anden mellem 176 og 182 cm.

Det sidste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er en telefonsamtale med et familiemedlem, der fandt sted samme dag, som hun forsvandt.