Nobelpristager: Drop vindmøllerne

Solenergi er fremtiden og de europæiske regeringer bør droppe fokus på vindenergi, lyder opfordringen fra professor Jack Steinberger, der modtog Nobelprisen i fysik i 1988.

Ifølge den tysk-amerikanske professor Jack Steinberger, burde Europa droppe sin satsning på vindkraft og hellige sig solenergi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop vindmøllerne og sats på solenergi.

Det mener den tysk-amerikanske forsker og nobelpristager Jack Steinberger, der er tilknyttet CERN, det europæiske center for forskning i partikelfysik.

- Vind er ikke fremtiden. Jeg er overbevist om, at fremtidens energikilde bliver solenergi. Den bør regeringer fokuserer på nu, siger Professor Steinberg til The Times, og opfordrer de europæiske regeringer til at investere i store solenergi projekter i Nordafrika.

Den 88-årige professor, der vandt Nobelprisen i fysik i 1988, forudser at vi løber tør for fossile brændstoffer om 60 år, og forsøget på at løse problemet ved hjælp af vindenergi er en kostbar blindgyde, imens et solenergiprojekt i Sahara, vil kunne dække 80 procent af Europas energiforbrug, på en stabil og miljørigtig måde.

Et solanlæg i Nordafrika, med en kapacitet på 3-35-5 gigawatt, der ville kunne generere nok energi til at forsyne to millioner hustande med strøm, ville ifølge Steinberger koste i nærheden af 170 milliarder kroner.

Professor Steinberger har tidligere markeret sig i diskussionen om varige energikilder og ytret sin bekymring over verdens afhængighed af fossiltbrændstof. Blandt andet deltog han sammen med flere andre tidligere Nobelprisvindere i en paneldiskussionen om klima og globalopvarmning på Nobel Laureate Meeting i 2008.