NemID nedbrud på tredje døgn spreder ringe i vandet

På tredje døgn kæmper mange danskere med at kunne bruge deres NemID, og der er ingen udsigt til, hvornår problemerne er overstået. Det skaber problemer hos domstolene, lægerne og flere.

Så er der problemer med NemID igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det snart pensionerede NemID volder fortsat problemer på tredje døgn.

Siden kort før midnat tirsdag har der været store problemer med brugere, der har skullet bruge NemID, som fortsat bliver brugt flittigt, da flere endnu ikke har skiftet til MitID.

Det har nødsaget Lægemiddelstyrelsen til at dispensere kravet om elektroniske recepter. I stedet kan læger nu på gammeldags facon anvende papirrecept, faxrecept eller telefonrecept ved ordination i alle de tilfælde, hvor der normalt er krav om elektronisk recept.

»På grund af tekniske problemer med NemID/NemLog-in dispenserer Lægemiddelstyrelsen midlertidigt fra de krav om elektronisk recept, som findes i receptbekendtgørelsen,« oplyser Lægemiddelstyrelsen på deres hjemmeside.

Dispensationen er på ubekendt tid – indtil Lægemiddelstyrelsen melder andet ud.

Det er Nets, som også står for dankortet, der håndterer driften af NemID. Herfra er beskeden fredag morgen klokken 7.20 fortsat til brugerne:

»Der er i øjeblikket problemer med at benytte NemID. Der arbejdes på sagen med højeste prioritet. Der er desværre intet estimat for, hvornår sagen er løst.«

Nets' pressetjeneste oplyser til Berlingske, at man godt ved, hvad fejlen er, men at det trækker ud at få den løst.

Der er tale om en kombination af en menneskelig fejl og en intern it-fejl på de servere, der sørger for, at man bliver godkendt, når man logger ind på offentlige og private hjemmesider.

Danmarks Apotekerforening oplyser, at deres brugere ikke har oplevet problemer i form af at få adgang til deres recepter. Her tager personalet nu bare imod recepter gennem fax, telefon og papir.

Apotekerforeningens presseansvarlige, Merete Wagner Hoffmann, er derudover også censor på kommunikationsuddannelserne på nogle af landets universiteter. Hun skulle som specialecensor indtaste karakterer i systemet. Det var ikke muligt med NemID, heldigvis havde hun oprettet sig på MitID.

It-nedbrud i retten

Alt imens Nets kæmper for at få løst problemet, har problemerne spredt sig som ringe i vandet. Også til domstolene, der i deres daglige arbejde bruger minretssag.dk i sagsbehandling af civile retssager.

Det skriver Politiken.

»Fremfor alt er det et problem i de konkrete retssager, for man kan stadig risikere at få adviseringsmails fra systemet, hvor der står, at der nyt i ens sag. Men der står ikke andet i de mails, end at der er nyt, og man kan så ikke logge ind og se, hvad det nye er, og så kan man sidde der og bide i bordkanten og tænke over, hvad det nye er, og om man overtræder nogle frister,« siger Danske Advokaters administrerende direktør, Paul Mollerup, til Politiken.

Domstolsstyrelsen gør selv opmærksom på problemer på deres hjemmeside. Her understreger de, at det er en »jucidiel afgørelse« om retten vil lade it-nedbruddet være en undskyldning for at udeblive.