Natteravne søger flere kvinder mod bander

Bandepakken rammer kun de få unge, der er uden for pædagogisk rækkevidde. Det mener den frivillige patruljegruppe, Natteravnene, der har en konkret opfordring til alle danske kvinder, som ønsker at nedbringe bandekriminaliteten præventivt.

Foto: Bjarke Ørsted

Som simple børnelokkere patruljerer de gaderne med lommerne fulde af slik – men med et noget ædlere motiv.

De er Natteravnene, patruljekorpset af frivillige voksne, der gennem dialog, gule vindjakker og hygge kanter sig ind i potentielle ungdomsforbryderes hjerter. Og for tiden har de en alvorlig opgave at løfte på Nørrebro, hvor skuddene fra bandekrigen flyver dem om ørerne. For Natteravnene har en direkte kontakt til de unge, der om nogle år vil slutte sig til banderne.

Ravne rusker op
Natteravnenes formand, Erik Thorsted, har ikke meget til overs for regeringens nye bandepakke, som har et fokus på straf med straf på. Formanden efterlyser et parallelt fokus på den præventive indsats – både politisk, men især fra den enkelte borger, der vil mindske bandekriminalitet.

- Vi har ikke brug for flere møder om, hvordan vi kommer problemerne til livs, eller hvor frygteligt det her er. Vi har derimod brug for at omsætte snak til handling. Prøv i en periode selv at trække i vores gule jakker – giv det en aften eller tre, rusker Erik Thorsted op i særligt Nørrebros egne borgere og fortæller, hvordan Natteravnene arbejder:

- Vi bruger det billige trick, at vi altid har lommerne fulde af slik. Så kommer de unge hen, får et bolsje, og mens de står der med slikpapiret kommer der gerne et ’i øvrigt… så er der noget, jeg godt vil snakke om …’ fra dem. De ved, at de kan få en uforpligtende snak og en second opinion på et problem. Vigtigst af alt ved de, at når de henvender sig til os, bliver de ikke en sag. Hvis der er noget, de ikke vil være, så er det en sag, fortæller han, og oplyser, at hovedparten af de unges problemer er små og kan klares med rådgivning og et almindeligt, voksent overblik – inden de eskalerer til konflikter og senere måske er grundlag for overfald.

Mangler kvinder
Erik Thorsted pointerer, at kvinder er en mangelvare i Natteravnenes tremandsinddelte grupper – men at det er kvinder, der er allermest brug for i foreningen.

- Rene mandegrupper, der patruljerer, bliver gerne opfattet som et vagtværn. Det er det, som Fædregruppen med libanesiske eller pakistanske mænd, oplever. Vores vandrende grupper skal være et miks af både danske og udenlandske mænd og kvinder – men lige nu har vi allerflest mænd, siger han og mener, at kvinderne, med deres mere kærlige indstilling, kunne supplere Nørrebros hårde tone godt.

Erik Thorsted baserer sine holdninger på nordiske kriminalstudier, der inddeler skandinaviske unge i tre grupper:

Gruppe 3 tæller de 85 procent, som opfører sig ordentligt og kun i enkelte tilfælde er i kontakt med myndigheder.

Gruppe 2 tæller de 12-13 procent, som er i risiko for at ende i kriminalitet – måske fordi de kommer fra ustabile, ressourcesvage hjem, eller måske fordi de har ældre kriminelle bekendte, som de ser op til.

Den sidste – gruppe 3 – omfatter de 2-3 procent af ungdommen, som vil komme begå kriminalitet uanset hvilke politiske eller pædagogiske indsatser, der forsøge at hindre det.

Meld dig
Og det er denne gruppe 3, som regeringens bandepakke vil straffe, mener Erik Thorsted. Han er enig med regeringen i, at hårde straffe til kriminelle er på sin plads – men han efterlyser, at man samtidig fokuserer på at forebygge, at gruppe 2 begår forbrydelser.

Det kan man som almindelig borger blandt andet gøre ved at møde op til de debatmøder overalt på Nørrebro i den kommende tid, hvor det vil være muligt at melde sig under Natteravnenes vandrende faner.

Det første møde er allerede i aften – se hele kalenderen i spalten til højre.


Her skyder banderne


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser