Myndighederne sætter testcentre op på lokale adresser i Ringsted

Efter smitteudbruddet på et slagteri i Ringsted har de lokale myndigheder valgt at sætte mobile testcentre op på flere adresser i Ringsted-området.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med en slagterimedarbejder, som blev testet positiv for covid-19, og efterfølgende har nyheden om et stigende antal smittede i Ringsted taget fart.

Særligt er situationen eskaleret på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, der mandag meldte om 79 coronasmittede medarbejdere.

Og nu sætter Ringsted Kommune ind med lokale testcentre på flere adresser rundt om i Ringstedområdet.

I Ringsted Kommune har man nu valgt at sætte lokale testtelte ud for at opspore smitteudbruddet af coronavirus. (ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpi.

Kommunen vil i samarbejde med Region Sjælland sende et mobilt testcenter ud til syv forskellige adresser i Ringsted Kommune, hvor man vurderer, at der er en høj risiko for smitte.

Et af testcentrene besøger en såkaldt enklave, hvor der ifølge Fagbladet 3F er bosat 65 polakkere under samme tag på en nedlagt landbrugskole. Her bor omkring 20 personer, som har tilknytning til slagteriet i byen.

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, siger til Berlingske:

»Vi har (i samarbejde med Region Sjælland, red.) sendt opsøgende medarbejdere ud til forskellige adresser i kommunen og også med et mobilt testcenter, så de, der måske ikke allerede var blevet testet på slagteriet, igen vil kunne blive testet,« siger han.

Ringsted Kommune oplyser til Berlingske, at testcentret både har aflagt landbrugsskolen visit tirsdag, og at det ventes at komme igen tirsdag.

Boforhold er op til medarbejderne

Pressechef for Danish Crown, Jens Hansen, peger på, at en mulig årsag til, at der har været et så stort smitteudbrud på slagteriet i Ringsted, skyldes mange af de ansattes boforhold.

»Det tyder på, at det spiller ind, at vi har medarbejdere, der bor sammen. Det kan vi se i forhold, at vi har flere smittede, som er bosat på samme adresse,« siger han.

Danish Crown »havde ikke kendskab til«, at de havde så mange ansatte under samme tag, hvor pressechefen mandag udtalte til Berlingske, at der maksimalt var seks til syv medarbejdere bosat på samme adresse.

»Vi har været bevidste om, at der var nogen, som umiddelbart boede i nærheden af hinanden, men vi har ikke været bevidste om, at der var tale om en så stor koncentration,« siger Jens Hansen.

Man har ikke været bevidst om, at så mange slagteriansatte bor på fælles adresse, da der typisk er to personer, der deler et værelse på omkring 24 kvadratmeter på landbrugsskolen, og at hver af disse værelser er registreret under individuelle adresser.

Borgmester i Ringsted, Henrik Hvidesten, »mener ikke noget om« den boform, de pågældende slagteriansatte har, om end der kan være risiko for, at det faktum, at medarbejderne har boet tæt, har påvirket smittespredningen negativt.

»Det er ikke noget, hverken Danish Crown som virksomhed eller vi som kommune kan have en holdning til,« siger han.

Samme ordlyd finder vi hos Jens Hansen, der understreger, at Danish Crown ikke hjælper medarbejdere med at indkvartere sig i en bestemt bolig.