Mugabe: Kapitalistiske kulguder bøvser og ræber

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første præsidenter er gået på talerstolen. Læs nedenfor, hvad der bliver sagt på COP15.

Direkte citater fra de talende står i citationstegn. Resten af teksten er et sammenskriv af de ting, der bliver sagt på talerstolen.

17.42: Berlingske.dk indstiller liveopdateringen for nu. Se selv talerne live her.


Zimbabwes præsident Robert Mugabe taler:

17.34:
Vi skal gennem grøn teknologi bygge en bedre verden, hvor mennesket lever i harmoni med naturen. Vi skal gøre rent efter et rod, som egoistiske lande har skabt. Ulovlige sanktioner mod Zimbabwe har gjort, at vi kun har kunne trække en million dollar ud af xx-fonden. 

17.30: Når disse kapitalistiske kulguder bøvser og ræber, så er det os almindelige dødelige, det går ud over. Vi står ved Kyoto-protokollen og ved dens fulde forpligtelser. Den udviklede verden er den skyldige i denne sammenhæng.

17.28: Den dominerende nord-syd deling, som har været ødelæggende for så mange internationale relationer tidligere, ødelægger også nu. Hvorfor viser den skyldige nord ikke den samme ansvarlighed, som den pointerer i vores del af verden, når det handler om menneskerettigheder.

17.27: Klimaforhandlinger har aldrig været lette, og det bliver ikke nemmere midt i en global finansiel krise, som er skabt af de samme kræfter, som har skabt klimakrisen.

17.27: Vi er ikke skyld i denne krise.

17.26: Hvis vi stadig har nogle tvivlende Thomas'er så lad dem besøge vores medlemsstater, der er ved at synke i havet. Hvis nogen er i tvivl, så lad dem besøge de steder, hvor solen brænder jorden og hvor vores levebrød forsvinder.

17.23: Som min delegation forlod FNs plenarsal den 22. september i år, følte vi os opmuntrede af det, vi så som en forligtelse af alle lande til et succesfuldt resultat af dette møde. Vi har opfattet det at planeten er i stor fare på grund af udviklingen af de velstående lande.Tajikistans præsident Amomali Tahmon taler:

17.14:

Det er desværre ikke muligt at nedskrive meget fra Tajikistans præsidents tale, da tolkningen foregår for lavt i forhold til det lettere højrøstede præsident. Det handler om, at Tajikistan er hårdt ramt og han opfordrer til en global klimaaftale.Maldivernes præsident Mohamed Nasheed taler:

16.46: Kyoto delte verden. Den delte os mellem en rig og en fattig. Maldiverne er klar til at gå forrest. Jeg håber, at alle lande i dette lokale vil følge os, ikke kun for vores skyld men for hele planetens. Hvis vi ikke når en aftale inden for de næste 48 timer, så kan vi meget vel være dødsdømt.

16.44: "At antage, at klimaforandringer har noget som helst at gøre med penge, er for mig højden af arrogance," siger Nasheed og fremhæver Californien og Quebec, delstater der begge går foran USA og Canadas mål.

16.36: For os handler det om mere end en aftale. Det handler om liv og død.

16.36: Det er fuldstændig uacceptabelt, at der i morgen ikke vil ligge en tekst klar til når statslederne ankommer.Ø-statsledere beder om hjælp til overlevelse:


16.34:
En række præsidenter fra verdens mindre ø-stater går nu på talerstolen og beder om hjælp til at redde deres lande. Seychellerne, Mikronesien og Maldiverne er alle blandt de lande, som først vil blive ramt af klimaforandringerne.


Seychellernes præsident James Alix Michel taler:

16.20: Vi har her en rig-mands aftale, som kun vil forstærke effekten af klimaforandringerne.

16.19: Jeg er ikke præsident i et rigt land. Jeg står foran jer som præsident i en lille ø-nation. Jeg står her for at kæmpe for vores overlevelse. Vi har brug for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader. Vi er nødt til at holde andelen af CO2 i atmosfæren til 350 ppm.


Den finske præsident Tarja Halonen taler:

16.12: Kvinders deltagelser er essentiel både i forhandlingerne og i implementeringen af disse forhandlinger.

16.11:
Aftalen i København må indeholde tre ting. Seriøse reduktionsmål fra de udviklede lande - både på kort og lang tid. Vi må også have klar reduktionsmål fra udviklingslandene. Der er også brug for penge til tilpasning til klimaforandringerne - vi er nødt til at give særlig opmærksomhed til de fattige i denne sammenhæng.Formand for EU-Kommissionen Jose Manuel Barosso taler:

16.10:

Barosso minder tilhørerne om, at EU i sidste uge afgav et løfte om massiv bistand i forbindelse med klimaforandringer.

16.07:

Vi er nødt til at sikre, at vi næste år opnår en juridisk bindende aftale.


Venezuelas præsident Hugo Chavez taler: 

14.51:

Til sidst, lad os lytte til Fidel Castro, lad os lytte til Rosa
Luxemborg eller Kristus, 'blessed are the poor for they shall enter the
kingdom of heaven'. Lad os sikre os, at verden ikke bliver
menneskehedens grav, men en himmel af fred.

14.47:
Vores revolution søger retfærdighed for ALLE mennesker. Den vej er socialisme. Kapitalisme er vejen mod helvede. Historien kalder os til kamp. Hvis vi ikke gør dette, så vil verdens største skabning - mennesket - forsvinde. Planeten har eksisteret i millioner af år uden mennesket. Den har ikke brug for os. Men vi har brug for den. Vi ødelægger den.

14.46:

Chavez sluttede af med en opfordring til at ændre den måde, som verden er indrettet på, væk fra det kapitalistiske system over til en mere retfærdig fordelen af magt og goder.

14.41:

Klimaforandringerne er ikke verdens eneste problem lige nu. En anden plage inkluderer det faktum, at det endnu ikke har været muligt at opfylde millenium-målene. Som Senegals præsident påpegede, så har der været masser af løfter men ingen handling. Derefter taler Chavez om flere af de store udfordringer i forhold til verdens fattigste. Årsagen til alt dette er det ødelæggende kapitalistiske system og dets model.

14.39:

Vi kan kun løse det her problem sammen.

14.39:

Der har været to års forhandlinger for at sikre en anden forpligtelsesperiode til Kyoto-protokollen og vi har stadig ikke nogen væsentlig aftale. Og vi vil ikke godtage nogen som helst aftale, som ikke tager udgangspunkt i de relevante arbejdsgrupper.

14.35: "Vores menneskelig adfærd går langt ud over, hvad vores planet kan opretholde. De 500 millioner rigeste - 7 procent af de rigeste mennesker - er ansvarlige for 50 procent af udledningen af drivhusgasser. De 50 procent fattigste i verden er ansvarlige for syv procent af udledningen."

14.33: "De rige ødelægger planeten. Måske tror de, at de kan rejse videre til en anden, når de har ødelagt denne."

14.32: Som jeg sagde før, så fik vi ikke ordet, da vi bad om det før, så lad venligst vær med at tæl de minutter, som jeg lige har brugt.

14.29:
Der løber et spøgelse gennem Københavns gader. Det spøgelse er her i lokalet. Ingen vil nævne det. Det spøgelse er kapitalisme. Udenfor læste jeg nogle af de unge menneskers skilte. Jeg lagde mærke til de skilte. Et af dem var 'Don't change the climate, change the system'. Lad os ændre systemet. "Som de siger på gaderne, hvis klimaet var en bank, så havde de allerede reddet den."

14.29: Så lad os ikke være overraskede over dette. Der er intet demokrati i
verden. Vi ser endnu engang verdens imperialistiske diktatur vise sig.
To unge mennesker kom herop, vagterne var venlige og skubbede kun lidt
til dem. Men der er mange flere udenfor.

14.27:
Den tekst, der er blevet fremlagt er ikke demokratisk eller
inkluderende. Og jeg vil gerne tilføje, at vi lige har fået at vide, at
dokumentet er tophemmeligt. Jeg er sikker på, at min ven fra Bolivia
har sagt dette. Det er ikke demokratisk. Det er ikke inkluderende. Er
det ikke sådan verden er? Er verden demokratisk? Har vi noget
demokratisk og inkluderende i denne verden. Vi lever i et
imperialistisk diktatur. Vi er blevet ekskluderet af en gruppe lande,
som syne4s, at de er bedre end os på den sydlige halvkugle.

14.25:
Jeg lover, at jeg ikke vil tale længere end andre har talt her til eftermiddag. Lad mig lave en indledede kommentar om de ting, der er blevet rejst af Brasilien, Kina etc. Vi bad om at få ordet, men fik det ikke.Malis præsident Amadou Toumani Touré taler:

14.22:

Landbruget skal være en hjørnesten i kampen mod klimaforandringerne.

14.14:

Touré taler om de ødelæggende effekter, som klimaforandringer har i Mali, hvor Sahara fylder 2/3 af landets areal og hvordan effekterne af ørkenspredning rammer Mali hårdt.


Australiens klimaminister Penny Y. Wong taler på vegne af 'Umreballa Group':

14.10:

Penny Y. Wong giver Umbrella Groups opbakning til en klimaaftale. Gruppen består af Australien, New Zealand, Canada, Japan, USA, Rusland, Norge, Island, Ukraine og Kazakhstan. Hun minder om, at verden tidligere har kunne opnå enighed i Kyoto og på Bali og understreger, at det er på tide at gøre det igen.


Demonstranter afbryder mødet:

14.07:

Da Wade fra Senegal er færdig med sin tale, bliver det formelle møde i Tycho Brahe afbrudt af demonstranter, som råber "System change now", "Climate change is a disaster", "Climate change is a disaster". De bliver inden for et minuts tid eskorteret ud af Tycho Brahe-salen.
 


Senegals præsident Abdoulaye Wade taler:

13.53: 

"At afgive nye løfter er skabt til at få os til at glemme de gamle løfter." Jeg vil gerne undskylde for,at jeg ikke synger den samme sang som mange andre. Måske er jeg ikke på samme bølgelængde. Hvis jeg tæller løfterne sammen, så er det mindst 200 milliarder dollar. Hvor er de? det er fint at debattere, men jeg vil gerne tale om vores erfaringer fra Senegal, jeg vil have opfyldt de gamle løfter." Herefter beskriver Wade flere af de projekter, som de selv har sat i gang i de afrikanske lande.

13.51:

Vi bør tale om andre ting, før vi taler om tilpasning. Selvfølgelig ikke at droppe det, men efter min mening er det reelle problem højere på listen. Hvilke mål de udviklede lande vil tage for at stoppe med at ødelægge vores verden.


Den svenske miljøminister Andreas Carlgren taler på vegne af EU:

Dokumentation: Læs hele Andreas Carlgrens tale her.

13.47:

Han giver en røffel til USA og Kina: "Sammen er I ansvarlige for halvdelen af verdens udledning." Han siger, at EU forventer handling fra begge lande og siger, at deres bidrag er livsnødvendige i forhold til at få en aftale. "I har evnen til at bidrage mere. Lad os være ærlige over for hinanden. Jeres vilje til at sænke udledning er make or break i forhold til at holde temperaturen under to grader." 

13.41:

Alle kilder til udledning skal adresseres. Innovativ finansiering er nødvendig. Det er nødvendigt med 145 milliarder dollar om året i 2020. EU er villig til at bidrage med sin del.    

13.39:

Gennembruddet skal ske NU. København skal være mere end et checkpoint på vejen. "Lad os ikke rejse fra København, før vi har opnået en aftale, der er ambitiøs, global og omfattende."

13.36:

Citerer Indira Ghandi for i Stockholm i 1972 at have sagt: "Er ikke fattigdom og nød de største forurenere". Carlgren pointerer, at bistand og klima går hånd i hånd. "Sult, sygdomme og fattigdom vil ikke blive bekæmpet i en verden, hvor temperaturen stiger over to grader celcius." De fattige, der har haft mindst at gøre med at skabe problemer, bliver berørt mest.

Lesothos premierminister Pakalitha Bethuel Mosisilo taler på vegne af verdens mindst udviklede lande:

13.35:

Den nye finansielle model, der skal besluttes på denne COP, bør bygge på allerede-eksisterende modeller. 

13.28:

De mindst udviklede lande støtter hensigten med Kyoto-protokollen og bakker op artikel 3,9 om yderligere løfter om reducering fra verdens udviklede lande. Han bakker op om et mål om en maksimal temperatur-stigning på 1,5 grader.

13.25:

For verdens mindst udviklede lande er klimaforandringerne massive og altødelæggende. Især på grund af de ødelæggende effekter på landbruget og spredningen af sygdomme. Klimaforandringer og bæredygtig udvikling kan ikke eksistere sammen.


Grenadas premierminister Tillmann Thomas taler på vegne af alliancen af små-ønationer:

13.23:

Vi skal vedtage en aftale, der sikrer, at temperaturen ikke stiger mere end 1,5 grader. Ingen ø bør efterlades.

13.20:

Vores job i dag er at sikre, at de to-sporsforhandlinger, som indledte på Bali, får en konklusion her i København.

13.18:

I dag repræsenterer en unik mulighed, hvor hele verden går sammen på at finde en løsning på et fælles klimaproblem. Vi har et historisk ansvar for at handle. Mange af os oplever allerede de altødelæggende effekter af klimaforandringerne.


Etiopiens præsident Meles Zenawi taler på vegne af de afrikanske lande:

13.15:

Mangel på en aftale her kan myrde vores fremtid. Men Afrika er ikke klar til at godtage tomme ord og en aftale, som strider imod vores interesser. Jeg forsikrer alle om, at det ikke er en tom trussel men et løfte, at Afrika vil stride efter en fair aftale og ikke mere end det.

13.11:

Om finansiering: Jeg støtter en opstartsfond på 10 milliarder om året mellem 2010 og 2020. 40 procent bør blive øremærket til Afrika. Den langsigtede finansiering bør begynde senest i 2013. Der må ikke tillades nogen form for kreativ bogførelse i denne forbindelse. UNFCCC skal give en gruppe politiske ledere og eksperter mandat til
inden for seks måneder at udrede, hvordan finansieringen bedst kan
ledes og overvåges.

13.09:

I Etiopien planlægger vi at
have en netudledning af CO2 på 0 procent i 2020. Men vi er her ikke for
at svælge i vores højere moralske standpunkt. Vi er her for at
forhandle en fair deal, ligegyldig hvor beskidt den så end bliver.

13.08: Afrika betaler med døden til følge for den rigdom, som blev skabt i Vesten. Men vi er her ikke for at være ofre. Afrika er fremtidens kontinent. Vi er her ikke som fortidens ofre, men som fremtidens aktionærer.
 
13.06: "
Det der er på spil er fremtiden for vores art. Fremtiden for vores civilisation, som vi kender den."

13.04: Global opvarmning foregår. Risikoen fra klimaforandringerne er reelle. Dette er vores bedste og måske vores eneste chance for at redde vores planet fra uoverskuelige forandringer. Klimaforhandlingerne handler om meget mere end klimaet.


Nafie Ali Nafie fra Sudan taler på vegne af G77-landene og Kina:

13.00:

Hr. formand, som vi indikerede ved åbningen af denne session, så støtter G77 og Kina tilgangen til en aftale nedefra, som lader alle parter og deres interesserer blive hørt. Denne tilgang er den eneste vej frem hvis vi skal blive enige om en fair aftale. Nafie Ali Nafie understreger, at G77 og Kina er klar til at hjælpe Lars Løkke Rasmussen med at indgå en aftale, hvis deres bekymringer bliver hørt.

12.55:

Udviklingslandene har mest at tabe på dette møde, hvis der ikke er nogle konkrete udfald af vores diskussioner. Især hvis Kyoto-protokollen bliver undermineret eller afskaffet. Vi håber stadig på et succesfuldt resultat under COP15. Nafie Ali Nafie kræver, at de rige lande betaler deres klimagæld til udviklingslandene.

12.53:

Nafie Ali Nafie understreger, at to trins forløbet er eneste vej frem. "Vi vil
modsætte os en aftale i København, som på nogen måde resulterer i, at
Kyoto-protollen bliver overflødig eller bliver afskaffet."

12.47: Nafie Ali Nafie fra Sudan taler til salen. Han kræver, at der bliver lavet klare regler for udledningen af CO2. Han klager over, at ingen har levet op til de løfter, der blev givet på Poznan-konferencen sidste år. G77 og Kina anser COP15 samt Kyoto som en omfattende bedrift fra det globale samfund i forhold til klimaforandringer.

12.47: Lars Løkke Rasmussen overlader ordet til Sudans repræsentant Nafie Ali Nafie.


Oprør mod Lars Løkke Rasmussen fra salen

12.44: "Vi har ikke fremlagt en tekst," siger Lars Løkke

Rasmussen til de forsamlede i Tycho Brahe salen. Han siger, at Danmark har fremlagt et forslag, som der kan tages udgangspunkt i, som skal diskuteres på et møde klokken 13. Men han understreger, at Danmark ikke har fremlagt en officiel tekst.

12.43: Den bolivianske repræsentant udtrykker støtte til Kina, Indien

og de andre lande, som kritiserer Danmarks ledelse af COP15.

12.38:

Kina: Hvordan kunne COP-præsidenten fremlægge en tekst uden at tage teksten fra nogle af de vigtigste forhandlingsparter med i overvejelserne. "Vi tager det her yderst alvorligt". "Vi burde holde os til vores mandat og ikke arbejde på en skjult dagsorden og trække ting udefra ned over hovedet på parterne her."

12.34: Løkke: "Det danske formandskab bygger på gennemsigtighed

, men det er også vores arbejde at få tingene til at skride fremad." Han understreger, at det er på tide at komme igang og henviser endnu engang til mødet klokken 13.00. Han forsøger at skære igennem og få talerækken i gang, men bliver tvunget til at give ordet til Kina på grund af FNs officielle procedurer.

12.33:

Indien siger, at de har arbejdet på en tekst siden klokken 7 i morges og nu er noget andet lagt frem. "Det handler om at beskytte vores tekst".

12.32:

Sydafrika bakker op om kritikken fra Brasilien, Kina, Indien og Sudan. "Det er en meget vægtig sag", siger den sydafrikanske delegerede.

12.29:

Lars Løkke Rasmussen gentager overfor 'den ærede delegerede fra Kina', at det ikke er Danmarks intention at introducere en tekst, som er faldet ned fra himlen. Han siger, at verden forventer, at der bliver indgået en aftale.

12.25: Kina:

Det handler ikke blot om proces. Det er langt vigtigere. Man kan ikke bare fremlægge en tekst, som er faldet ned fra himlen. Vi er alle kommet med en stærk beslutsomhed for at gøre København til en succes. Men processen skal være retfærdig.

12.22:

Løkke: Verden forventer at vi indgår en aftale nu. Det er på tide at komme videre," siger Lars Løkke Rasmussen, som siger, at der vil være et COP-møde kl. 13, hvor alle lande kan medbringe deres anker mod processen. Det håber han vil være godt nok for de lande, som klager over processen. "Nu vil jeg gå videre med det, vi allerede har planlagt." Kina får dog lov til en sidste kommentar. 

12:21:

Sudan siger, at de ikke vil godkende en gummistempel-aftale. 

12.20:

Maldivernes præsident udtrykker forståelse for Brasilien, Kina og Indiens synspunkter, men pointerer, at det er på tide at komme videre.

12.18:

Indien: "Vi er igen og igen blevet forsikret af COP-præsidenten om, at denne proces er drevet af gennemsigtighed." Indien siger, at der er blevet arbejdet indtil morgenens tidlige timer, og det arbejde ikke er blevet respekteret.

12.15:

Kina bakker om op Brasiliens kritik og siger, at processen i København er uigennemskuelig og at det vil have alvorlige konsekvenser for de følgende forhandlinger. Danmark respekterer ikke parterne, når de fremlægger en tekst uden involvering fra deres forhandlingsparterne.

12.14:
Brasilien gentager kritikken af, at de tekster, som der er blevet forhandlet om, ikke er den tekst, som Danmark lige har fremlagt.

12.13:
Lars Løkke Rasmussen overlader ordet til Yvo de Boer, som siger, at alle parter vil få lov til at komme med kommentarer til den nye tekst. 

12.10: Lars Løkke Rasmussen byder velkommen til de mange fremmødte statsledere. Brasilien får afbrudt Lars Løkke Rasmussen med en officiel klage over, hvorfor de ikke har fået de tekster, som de har brug for, og at COP'en ikke er åbnet til tiden.

11.54:
Connie Hedegaard har trukket sig og alt er klart til, at Lars Løkke Rasmussen kan overtage formandsskabet for COP15. Den officielle del - og en lang, lang talerække - indledes om et par minutter i Bella Centers store plenarsal, Tycho Brahe.

11.31: Berlingske Tidende erfarer, at Danmark vil fremlægge et nyt kompromisforslag, der skal danne grundlag for de videre forhandlinger, som nu går ind i den vigtige afsluttende fase i Bella Center.