Minivindmøller kan snart snurre i København

En ny type minivindmøller, der opstilles inde i byen, får positiv opbakning af politikerne i København.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune baner nu vejen for, at private grundejere og virksomheder allerede inden klimatopmødet i december kan opsætte såkaldte minivindmøller inde i byen. Muligheden for at etablere de alternative vindmøller i København er nemlig på dagsordenen, når Teknik- og Miljøudvalget i dag holder møde. I den forbindelse er et forslag fra DONG Energy om at opstille minivindmøller, der skal producere såvel energi som klimabevidsthed hos borgerne, på dagsordenen.

»Ved at lave minivindmølleparker inde i byen får vi de alternative energikilder ned i øjenhøjde,« siger afdelingsleder i DONG Energy Jan Darville og fortsætter:

»Vindmøller er ikke kun 120 meter høje konstruktioner, der står ude på landet eller i havet. De kan være mange ting, og man kunne sagtens opstille minivindmøller inde i byen som et synligt bevis på, at der er en grøn tankegang ved for eksempel en virksomhed eller en skole.«

Politikere er positive
På Københavns Rådhus bydes forslaget om de alternative vindmøller velkomment.

»Jeg er helt sikkert positiv over for idéen. Minivindmøllerne vil kunne synliggøre og aktualisere indsatsen for at omlægge til vedvarende energi,« siger Klaus Bondam(R), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Han er åben over for, at minivindmøllerne skal kunne placeres i en række beboelsesområder, når bare der tages højde for miljøet på stedet.

»Så længe der findes en balance, hvor der tages hensyn til bymiljøet og bylivet, er jeg ikke bange for at tage lidt ukontroversielle livtag med vores opfattelse af, hvad byen er og skal kunne.«

Også Venstres medlem af Teknik- og Miljøudvalget Lars Dueholm mener, at der er brug for at tænke i nye baner, når det gælder om at skabe grøn energi.

»Jeg er meget positiv over for forslaget. Hvis vi fremover skal kunne beholde den levestandard, vi har i dag, er det nødvendigt, at vi bruger alle de grønne energiformer, som vi kan.«

Begge politikere peger dog på, at det ikke er kommunens opgave at investere økonomisk i minivindmøllerne, men derimod at skabe rammerne for at grundejere problemfrit kan opstille dem.

»Og så håber jeg på, at københavnerne vil give den fornødne opbakning til at få det her op at køre,« siger Klaus Bondam.

Mindre effektive
Minivindmøllerne er dog langt fra i stand til at producere lige så meget energi som de store havvindmøller. Alligevel mener Jan Darville ikke, at der er tale om, at man skal vælge mellem den ene eller den anden vindmølletype.

»Hvis vi kun ser energiteknisk på det, er det selvfølgelig bedst at opstille en havvindmølle. Men så fjerner vi de andre ting, der er idéen bag det her. Nemlig synligheden for de virksomheder, der har en grøn profil og vil bruge møllerne til at markere det. Det er jo meningen, at det hele skal hænge sammen, så virksomheden både får grøn energi fra de store havvindmøller og fra deres egen minivindmøllepark.«