Minister: Redegørelse først - justering derefter

Venstre er nu røget med på vognen af partier, der kræver en omfattende justering af politireformen samt flere penge til politiet.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet skal have flere penge, og det kan ikke gå for stærkt med at få rettet op på de åbenlyse fejl og mangler i politireformen.

Dette omkvæd har igennem længere tid været sunget af både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, og nu er også Venstre kommet med i koret af partier, der ønsker akutte justeringer af reformen.

Retsordfører Kim Andersen peger bl.a. på, at politiet skal styrkes med mere kontorpersonale, der kan få bugt

med voksende sagsbunker og samtidig frigøre betjentene fra kontorarbejdet, så de kan komme på gaden. Ifølge ordføreren er der også behov for at se på ledelsesstrukturen, så den afspejler, at der nu er tale om storkredse med 600-800 medarbejdere, og der skal være mere styr på betjentenes vagtplaner, døgnbemanding samt telefonomstillingerne i landets politikredse.

To forskellige verdener

»Der er for stor afstand mellem det, vi hører, når vi sidder til møde med politiets øverste ledelse, og det, vi hører, når vi taler med menige politifolk rundt om i landet. Det er to forskellige verdener, og det går jo ikke. Og vi får så mange sager ind fra borgere og fra betjente, at det er et udtryk for, at noget ikke fungerer. Det skal der rettes op på, og det skal være nu,« understreger Venstre-politikeren.

Kravet om justeringer får imidlertid en blandet modtagelse hos justitsminister Brian Mikkelsen (K). Han erkender, at der er behov for at få rettet op på reformen og genopbygget borgernes tillid til ordensmagten – men det kan ikke nytte at kaste sig hovedkulds ud i de politiske beslutninger uden at have det nødvendige gennemarbejdede fundament, understreger han.

»Det er blevet et generelt problem, at alle mulige politikere prøver at lege politifolk og komme med mere eller mindre gennemtænkte forslag. Der er brug for seriøsitet og for et gennemarbejdet oplæg. Det nytter ikke at hive en enkelt sag frem og gøre det til et overordnet problem. Reformen har et godt sigte, men der er en masse ting, der ikke fungerer ordentligt, derfor har jeg bestilt en redegørelse, og når den kommer inden for et par uger, så vil jeg tage de nødvendige skridt. Jeg skal nok sørge for, at det bliver effektivt og vi skal i gang hurtigt. Men udgangspunktet er, at vi har en god reform,« fastslår Brian Mikkelsen.

Venstres Kim Andersen bekræfter, at Venstre står bag reformen, og at kommende justeringer skal ske i overensstemmelse med reformens oprindelige målsætning. Han er også parat til at afvente redegørelsen fra politiledelsen, men der skal mere til end beskrivelser af problemerne, pointerer han.

»Jeg vil gerne sikre mig, at det bliver mere end en redegørelse, at det bliver en handlingsplan, der indeholder de væsentligste problemstillinger og hvordan de bliver løst. Vi kan ikke lave en hovedreparation af politireformen hvert halve år. Vi har én chance til at rette op på det her, og det er nu,« siger han.

Også Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe, der er medlem af Folketingets Retsudvalg, mener, at der skal handles så hurtigt som muligt.

»Selvfølgelig er det smart at vente på redegørelsen, men i det seneste år har vi fået så mange henvendelser fra borgere og politibetjente, der har peget på problemområder, og det synes jeg er nok til at handle på. Men selvfølgelig er vi positive over for, at Brian Mikkelsen er mere åben for at rette op på reformen i forhold til den tidligere justitsministers lukkede øjne,« siger hun.